Zatvori
Poslovni Puls
01/02/2012

Slavko Linić najavio revoluciju: Od danas više nema isplate neto plaća bez plaćanja doprinosa (VIDEO)

Sinoćnje "Otvoreno" bilo je zanimljivo zbog gostovanja ministra financija, a još više zbog jedne njegove najave...

"Od 1. veljače više neće biti moguće isplatiti neto plaću bez doprinosa", rekao je sinoć Slavko Linić u HTV-ovoj emisiji Otvoreno pojašnjavajući kako platni promet neće moći isplatiti plaću bez doprinosa.

"Postoji mogućnost da u slučaju potrebe razliku isplati bankarski sustav", rekao je Linić dodajući kako se ubuduće neće tolerirati neplaćanje duže od 60 dana. Isto tako najavio je Linić, kako za sada nema potreba za aranžmanom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer Hrvatska je u stanju financirati svoje vanjske obveze.

No, govoreći o ovoj godini, Linić najavljuje konstantnu borbu i to borbu za likvidnost i, kako kaže, rat za "uvođenje reda".

"Cijela ova godina bit će borba za likvidnost. Želimo zajedno s bankarskim sustavom raditi na tome. Cijela godina će biti pokušaj da se sustav dovede u red i da se dosadašnje dugove pokuša razriješiti i u sustav vrati likvidnost", rekao je Linić dodajući da će se raditi zajedno s bankarskim sustavom. Kazao je da se to ne mora rješavati isključivo stečajevima, već da to može biti zatvaranje potraživanja s imovinom, ulaskom u kapital, pa i otpis.

Istaknuo je i da će prekovremene sate u javnoj upravi ograničiti na maksimum 10 sati, te da neće više biti ugovora na određeno vrijeme, već da će se oslanjati na stalno zaposlene.

Linić je govorio i o najavljenom porezu na imovinu, za kojeg kaže da bi trebao " zaživjeti" od 1. siječnja iduće godine. "Ima mnogo protivnika, no evidentno je da ako ima volje može se i primjeniti porez", rekao je Linić. Prema njegovim riječima porez na imovinu bi zamjenio neke parafiskalne namete, poput komunalnih naknada, a išao bi u proračune lokalnih zajednica.

Nije konkretno rekao što se od imovine planira oporezivati, ali je istaknuo da će osnovica biti stambeni prostor, kao i zemljišta koja imaju nekakvu aktivnost. "Onaj tko misli da mora čuvati zemljište iz nekih nerazumljivih razloga, taj će plaćati porez. Nama je potrebno da imovina Hrvatske bude u funkciji", kazao je.

Naglasio je i da je u prošloj godini program Svjetske banke, koji je bio usmjeren prema usklađenju zemljišnih knjiga, gruntovnice, i katastarskih podataka, zaustavljen. "Evidentno je da je netko to namjerno zaustavio, a to su oni koji špekuliraju sa zemljištima. Ništa nije slučajno u RH", rekao je ministar financija.

Snimku cijelog sinoćnjeg Otvorenog možete pogledati na vrhu članka (via @forcebook).

Pročitajte još:

- Analitičari Ekonomskog instituta: Vladina proaktivna ekonomska politika MOŽDA može spasiti kreditni rejting

- KONAČNO: Slavko Linić Bloombergu rekao da u veljači kreću prvi otkazi u velikim javnim tvrtkama

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram