Zatvori
Jasmin Hadzic
07/02/2012

Der Spiegel u obrani nacionalnog ponosa : Njemačka nije parazit europske dužničke krize!

Diljem Europe, ali i u samoj Njemačkoj, sve je raširenije mišljenje da Njemačka koristi postojeći dužničku krizu kako bi "podebljala" vlastite financije i ojačala konkurentnost na uštrb perifernih zemalja europske unije...

Analitičari, ekonomisti i stručna javnost već mjesecima glasno upozoravaju kako je Njemačkoj u interesu produbljenje postojeće dužničke krize.

“Njemačka je profitirala od krize u eurozoni, slabiji euro značio je puno za njemački izvoz, a značajno su podigli i svoju tržišnu konkurentnost”, upozorio je nedavno George Soros, a prije nekoliko dana kritikama se pridružio i predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick koji je rekao kako europske zemlje ne razumiju zašto Njemačka nije spremna dati više novca za rješavanje europske dužničke krize.

Čak se i njemački poslovnjaci slažu s idejom stanovitog njemačkog parazitskog odnosa s krizom eura. "Njemačka živi na račun drugih zemalja eurozone", kazao je Theodor Weimer, čelnik HypoVereinsbanka. Institut za ekonomska istraživanja iz Kölna (IW) nedavno je objavio kako će Njemačka na plasiranju svojih niskorizičnih obveznica srednjeročno uštedjeti oko 45 milijardi eura.

No, Der Spiegel danas staje u obranu njemačkog nacionalnog ponosa...

Novinar Sven Böll u podužem članku tako piše o velikom mitu da Njemačka profitira na krizi. Böll ističe kako je Njemačka u spašavanje eurozone uložila puno više novca u odnosu na druge zemlje europske monetarne unije. "Zemlje eurozone su insolventnoj Grčkoj posudile više od 50 milijardi eura, od čega 15 milijardi eura dolazi iz Njemačke kroz bilateralne zajmove. Samo najveći optimisti vjeruju da će Njemačka povratiti sav posuđeni novac", piše Böll. Dalje navodi kako Njemačka u kapitalizaciji Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) trenutno sudjeluje s 211 milijardi eura, što je gotovo trećina ukupnog EFSF-ovog kapitala (700 milijardi eura).

Njemačka će biti i jedan od najvećih kreditora Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), novog spasonosnog fonda koji bi trebao biti pokrenut negdje sredinom ove godine - upozorava Böll.

Bez obzira s koje ste strane rasprave o njemačkoj ulozi u rješavanju dužničke krize - Der Spiegelov članak svakako se isplati pročitati.

Pročitajte još:

- Europljani pronašli novog krivca za produbljenje dužničke krize – Njemačka je kriva za sve naše probleme!

- I nakon rezanja kreditnih rejtinga, Angela Merkel odbija prihvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se Europa nalazi

Foto: Flickr/Arhiva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram