Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2012

Vlada se sprema u ofenzivu na naš najdraži dio radnog tjedna. Naravno, govorimo o praznicima i neradnim danima...

Mora da je voda zaista došla do grla kada se Vlada sprema u ofenzivu na naš najdraži dio radnog tjedna - naravno, govorimo o praznicima i neradnim danima...

Nakon današnje sjednice Vlada, ministri su novinarima potvrdili kako se zaista razmatra o ukidanju dva državna praznika i jednog blagdana. U povijest bi tako vrlo skoro trebali otići Dan antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja i Dan državnosti tri dana poslije. Radni dan ubuduće će vjerojatno biti i blagdan Tijelovo. O ovim promjenama u kalendaru bilo je jučer riječi i na sjednici Vladinog užeg kabineta.

Još uvijek nije sasvim jasno da li Vlada zaista namjerava ukinuti spomenute praznike i blagdane ili će isti samo postati normalni radni dani.

Ministar financija Slavko Linić rekao je da bi ukidanje nekih neradnih dana sigurno imalo pozitivan ekonomski efekt, ali je dodao kako o toj temi Vlada tek treba povesti ozbiljnu raspravu.

Prema procjenama poslodavaca svaki neradni dan znači gubitak gospodarstvu oko milijardu i 100 milijuna kuna. Trenutačno Hrvatska ima 14 dana državnih praznika i blagdana koji su ujedno i neradni dani. Rekorder među članicama Europske unije je Slovenija s 15, dok primjerice Grci, Talijani i Francuzi godišnje imaju 12 prazničnih dana. S druge strane najveći radnici su Britanci koje, ne računajući godišnje odmore, zapadne tek osam neradnih dana.

"U Hrvatskoj sigurno ima previše praznika i mislim da bi bilo dobro progovoriti o toj temi, koji su to dani i da li ih obilježavati kao spomendane. Mislim da ćemo se mi dogovoriti nakon rasprave koju provedemo na kvalitetan način", rekao je ministar Željko Jovanović.

U Vladi postoje i ideje da se novogodišnji praznici produlje i na 2. siječnja, što su početkom godine zatražili i turistički radnici, ali zbog "opasnosti" da mnogi Hrvati iskoriste to kako bi neradne dane spojili s Tri kralja 6. siječnja, spomenuta zamisao zasad nije blizu realizacije.

Pročitajte još:

- Ništa neočekivano: PDV od 1. ožujka ide na 25 posto, a uvodi se i porez na dividendu od 12 posto

Foto: Arhiva, Izvor: HRT/PoslovniPuls

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram