Zatvori
Poslovni Puls
17/02/2012

Došli smo na sam rub propasti: Moramo "rezati" kako bismo preživjeli

Od početka gospodarske krize - privatni sektor otpustio je 180.000 radnika, a državni sektor gotovo niti jednog (ako izuzmemo one koji su završili u zatvoru zbog korupcije, "sjahali" s vlasti ili otišli u mirovinu)...

Na samu najavu otpuštanja 5.000 zaposlenika (i to onih "jadnika" koji su imali nesreću da imaju ugovor na određeno vrijeme) u državnoj upravi - sindikati su poslali odbijenicu Milanovićevoj vladi za taj oblik "štednje".

Ako ste mislili da je ovo loše i licemjerno s obzirom da privatni sektor financira onaj javni - čitajte dalje...

Brojni podaci Zavoda za zapošljavanje, koji su postali dostupni javnosti putem mreže statistika on-line, otkrivaju da su tri djelatnosti u kojima je država najjači poslodavac: obrazovanje, zdravstvena zaštita i socijalna skrb te javna uprava i obrana u protekle tri godine posredovanjem burze zaposlili su čak 61.732 radnika, doznaje Večernji list. Najviše ih je zaposleno u obrazovanju – oko 30 tisuća, zdravstvu i socijalnoj skrbi 17 tisuća te javnoj upravi i obrani oko 14 tisuća.

Nema podataka na koji su rok zaključeni ti ugovori, ali za pretpostaviti je da se radilo o zamjenama za bolovanja, rodiljske dopuste ili o ugovorima na određeno. Korektnosti radi, treba reći da ne postoje podaci o vlasničkoj strukturi poslodavaca, pa se ne zna koliko je ljudi otišlo u privatne ustanove, a koliko u državni sektor. Inače, kad je riječ o privatnom sektoru, 9 od 10 ugovora koji se nude putem burze na određeno su vrijeme, piše Večernji.

Nakon ovog možemo samo ponoviti ovo iz naslova...

Liniću - pali pilu i reži koliko je potrebno!

Ovako više ne ide...

Pročitajte još:

- Zoran Milanović: Oni u javnom sektoru moraju biti svjesni da se ostatak Hrvatske bori za kreditni rejting

- KOMENTAR: Bez reforme sindikalnog sustava nema promjena na tržištu rada

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram