Zatvori
Poslovni Puls
21/02/2012

Grčka je izbjegla bankrot: Bruxelles odobrio drugi paket pomoći težak 130 milijardi eura

Ministri financija eurozone konačno su u Bruxellesu postigli dogovor da se Grčkoj odobri drugi paket pomoći Europske unije i Međunarodnoga monetarnoga fonda, vrijedan 130 milijardi dolara...

Pregovori su trajali više od 13 sati, a sastanak je završio rano jutros. Atena se obvezala na oštre rezove u javnoj potrošnji, smanjenje deficita i strogi, dosad nezabilježeni nadzor.

Nakon pet godina recesije grčki dug sada iznosi 160 posto BDP-a pa bi nova financijska pomoć trebala prezaduženu zemlju spasiti od bankrota. Luxembourški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je da će se postignutim dogovorom taj dug znatno smanjiti i da će osigurati budućnost Grčke u eurozoni.

Veći dio od 130 milijardi eura pomoći Grčka će iskoristiti za financiranje zamjene postojećih obveznica novima po povoljnijim uvjetima, i za osiguranje stabilnosti financijskog sustava. Banke i privatni investicijski fondovi koji od Grčke potražuju 200 milijardi eura pristali su da dobiju nove obveznice s upola manjom nominalnom vrijednošću. Čak 5 milijardi i 700 milijuna eura iz novoga zajma Atena će potrošiti za plaćanje kamata.

Nakon vijesti iz Bruxellesa vrijednost eura odmah je porasla prema dolaru.

Pročitajte još:

- Hedge fond kralj John Paulson: Grčki default bit će gori od propasti Lehman Brothersa!

- Grčka noćna mora se nastavlja: BDP u četvrtom kvartalu ubrzao pad na visokih 7 posto

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram