Zatvori
Poslovni Puls
23/02/2012

Radimir Čačić: Gospodarstvo pokrećemo kroz novi investicijski ciklus težak 7 milijardi kuna

Na sjednici Vlade potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić predstavio je Katalog javnih i privatnih investicija, u svrhu pokretanja novog investicijskog ciklusa od 2012. do 2015...

"Moramo pokrenuti nove projekte uz korištenje privatnog kapitala na području JPP-a i energetske učinkovitosti", rekao je danas Radimir Čačić, a prenosi HRT.

"U roku od maksimalno 9 mjeseci Vlada ima zadatak ostvariti rast u fiksnom kapitalu od 7,4% i nadoknadu predviđenog pada od 2% u 2012. (prema projekcijama Ekonomskog instituta – EIZ), što kumulativno predstavlja zadatak realizacije rasta na razini od 9,4%", poručio je Čačić. Dodao je kako je, s obzirom na to da je rok kratak, preostalih 6 do 9 mjeseci u 2012. naglasak na velikom broju manjih projekata koje je moguće brzo realizirati. Javna poduzeća i ministarstva s najvećim investicijskim potencijalom u 2012. su HEP, Hrvatske vode, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i HŽ.

Projekti koji imaju preduvjete za realizaciju nose potencijal od 600 milijuna eura, a riječ je o izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji objekata u školstvu, kulturi, zdravstvu itd. putem JPP-a te investiranju u energetski učinkovite objekte i cestovnu infrastrukturu. "Vrijednost investicija u javne ustanove u iduće četiri godine veća je od 7 milijardi kuna, a mogućnost realizacije u 9 mjeseci 2012. je na razini od 2,2 milijarde kuna ili 300 milijuna eura", rekao je Čačić. U energetski učinkovite objekte (JPP) u 2012. investirat će se 1,8 milijardi kuna ili 240 milijuna eura. Mogućnost realizacije investicija u lokalnu cestovnu infrastrukturu iznosi 450 milijuna kuna ili 60 milijuna eura na godišnjoj razini.

"Investicijski ciklus financirao bi se u većoj mjeri kapitalom iz javnog sektora, generiranim monetizacijom postojeće operativne i neoperativne imovine u državnom vlasništvu, čime se kreiraju preduvjeti za strukturiranje financiranja na projektnim osnovama (kombinacijom vlasničkog kapitala i duga), vlasničkim kapitalom međunarodnih i domaćih strateških investitora (kroz model JPP-a ili direktno) te nepovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU-a", stoji u Čačićevu prijedlogu.

Osim toga, Vladi je na raspolaganju gotovo milijardu eura potencijala razvojnih banaka (Svjetska banka 300 mil. eura, EBRD 400 mil. eura i EIB 300 mil. eura).

Pročitajte još:

- Ivica Mudrinić: Glomazni javni sektor ostaje najveća prepreka oporavku hrvatskog gospodarstva

- Novi ministar poduzetništva kaže da do kraja iduće godine Hrvatska može otvoriti 50.000 novih radnih mjesta

Foto: Vlada, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram