Zatvori
Poslovni Puls
27/02/2012

INA zaustavila poslovne aktivnosti u Siriji, očekuje se gubitak od 70 milijuna dolara mjesečno

INA je izvijestila da privremeno obustavlja sve poslovne aktivnosti u Siriji. Temeljem odluke Vlade RH, ali i ukupne sigurnosne situacije u Siriji, "Ina nije u mogućnosti nastaviti svoje redovne poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije", poručuju iz INA-e...

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott ističe kako je Sirija jedan od Ininih najznačajnijih projekata. No, zbivanja u toj zemlji već duže vrijeme utječu na redovite poslovne aktivnosti i mogućnost naplate naših potraživanja. "Cilj je ove odluke očuvati Inina ugovorna prava i obveze i u potpunosti se pridržavati Odluke Vlade RH", kaže Aldott izražavajući zahvalnost svih zaposlenicima Ina grupe na njihovom predanom i profesionalnom radu u vrlo teškom okruženju u Siriji posljednjih mjeseci.

U Siriji od polovine ožujka prošle godine traju prosvjedi i sukobi, a EU je u prosincu uvela sankcije na uvoz nafte iz Sirije. Te su se sankcije odrazile i na poslovanje Ine u toj zemlji, pa je Ina u rujnu 2011. smanjila proizvodnju sirove nafte za 1,5 tisuća barela nafte (bbl), a u prosincu dodatno smanjila proizvodnju nafte i prirodnog plina za 1,3 tisuće barela ekvivalentne nafte (boe) na dan.

Uz to, Ina u Siriji ima i poteškoća u naplati potraživanja od sirijske strane. Ini tako nije plaćeno nekoliko mjesečnih računa za ranije isporučene energente, a u normalnim je okolnostima tamo proizvedene energente mjesečno naplaćivala 50 do 70 milijuna dolara.

Pročitajte još:

- POČINJE: Iran zaustavio isporuku sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama

- INA prošle godine povećala neto dobit za 89 posto na 1,81 milijardu kuna 

Foto: INA

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram