Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2012

Legendarni William Engdahl: Njemačka ima plan istjerati Grčku iz eurozone!

William Engdahl, autor najpoznatije knjige iz geopolitike "Stoljeće rata", smatra kako je njemački parlament odobrio novi "paket pomoći" Grčkoj težak 130 milijardi eura kao dio plana da najslabiju državu istjera iz eurozone...

"Uvjete koje je Njemačka postavila, i na kojima je inzistirala, za drugi Grčki 'bailout' su toliko strogi da se mogu smatrati dijelom plana kako bi se Grčka istjerala van", kazao je Engdahl. "Kasnije ove godine, možda u lipnju ili srpnju, a moglo bi biti i na jesen, očekujem da će Grčka napustiti eurozonu", dodao je autor "Stoljeća rata", piše RT.

Njemački parlament je jučer sa 496 glasova za i 90 protiv odobrio novi "paket pomoći". Još nije jasno koliko će novca za spašavanje Grčke ovaj puta dati Njemačka, jer se očekuje i veliki doprinos MMF-a. Pomaganje Grčkoj nikada nije bilo popularno u Njemačkoj. Prije glasovanja je Angela Merkel kazala parlamentarcima da nitko sa 100 postotnom sigurnošću ne može tvrditi da će program spašavanja zaista pomoći Grčkoj, ali i da bi u ovom trenutku bilo "neodgovorno" ostaviti državu da bankrotira.

Engdahl tvrdi kako je njemačka kancelarka popularna u svojoj državi zato što u javnosti ima "auru" nepopustljivosti prema Grcima te ih kažnjava zbog pogrešaka u prošlosti. Autor "Stoljeća rata" kaže da je apsurdno vjerovati da će Grčka ostati u eurozoni.

"U ovom trenutku gubitak Grčke neće biti dramatičan događaj za financijska tržišta", rekao je Engdahl te dodao kako će nakon odlaska Grčke preostale članice eurozone imati veću stabilnost, nego je imaju sada. S druge strane kaže da bi za Grčku bila katastrofa ostanak u eurozoni, jer ne postoji način da ispuni uvjete koje su joj MMF i EU postavili za drugi "paket pomoći".

"Štednja na javnim i državnim radnicima, otkazi te smanjenje mirovina snižavaju ekonomski rast. U 2011. godini je pad bio 7 posto. Postavljeni uvjeti će pad povećati na dvoznamenkaste brojke", kazao je Engdahl i dodao kako to jednostavno nije održivo.

Pročitajte još:

- DOGODILO SE: Rejting agencija S&P Grčku poslala u “ograničeni default”...

- Rupa bez dna: Tinta se još nije osušila, a već se šuška o trećem paketu pomoći Grčkoj?

Foto: YouTube, Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram