Zatvori
Poslovni Puls
29/02/2012

PONOVNO PADAMO: Pad BDP-a od 0,2 posto, Hrvatska pred novom recesijom

Državni zavod za statistiku (DZS) danas je objavio prvu procjenu kretanja bruto društvenog proizvoda (BDP) u četvrtom tromjesečju 2011. godine...

Hrvatska je na rubu ulaska u novu recesiju...

DZS je danas objavio kako je BDP u četvrtom kvartalu prošle godine pao za 0,2 posto u odnosu na isti kvartal 2010. godine. Na godišnjoj razini, BDP je prošle godine ostvario mizeran realni rast od 0,2 posto. Čini se kako je Ljubo Jurčić bio u pravu kada je još početkom prošle godine rekao kako možemo očekivati nultu stopu rasta BDP-a.

Za očekivati je da će se ova negativna statistika nastaviti i u prvom kvartalu 2012. godine, pa će na kraju ožujka mjeseca Hrvatska i službeno ući u novu tehničku recesiju. Naime, "tehnička" recesija definira se kao dva uzastopna tromjesečja pada gospodarske aktivnosti.

Ekonomist Željko Lovrinčević nedavno je upozorio da bi povećanje poreznog opterećenja (rast PDV-a) Hrvatsku ove godine moglo baciti u tešku recesiju.

Vlada Zorana Milanovića službeno do kraja godine očekuje rast BDP-a od 0,8 posto.

Pročitajte još:

- Deloitte: 70 posto hrvatskih financijskih direktora ne očekuje rast gospodarstva ove godine

- Vidošević i ekipa prognoziraju rast hrvatskog BDP-a za oko 0,4 posto u 2012. godini

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram