Zatvori
Poslovni Puls
29/02/2012

Vlada dala zeleno svjetlo francuskom konzorciju za 30-godišnju koncesiju na Zračnu luku Zagreb

Na današnjoj sjednici vlade odobren je kredit Hrvatskih cestama u iznosu od 110 milijuna eura i prihvaćena ponuda za koncesiju Zračne luke Zagreb...

Na današnjoj 13. sjednici Vlade odobren kredit Hrvatskim cestama u iznosu od 110 milijuna eura uz godišnju kamatu od 6,7 posto, a koji će biti utrošen na podmirenje kreditnih obveza i za financiranje građenja i održavanja državnih cesta, prenosi Net.hr. Kredit će uzeti kod zajednice ponuditelja, odnosno od Privredne i Erste, HPB-a, Hypo Alpe Adria Banke, Raiffeisen banke i Zagrebačke banke.

Također, Vlada je odobrila i koncesiju na 30 godina francuskom konzorciju Zagreb Airport International Company - A limited. Premijer Zoran Milanović u obnovi zračne luke vidi korist i za Zgareb i za Hrvatsku, a kapacitet putnika povečat će se sa sadašnjih nešto manje od dva na pet milijuna putnika. "Zračna luka je pristojna, ali mala. Naši potencijali su veći i vjerujemo da je ovaj model isplativ za nas i da će luka biti atrakcija ovog dijela Europe", kazao je Milanović. Gradnja bi, prema riječima zamjenika ministra prometa Zdenka Antešića, trebala biti gotova kroz tri godine, a najveći dio radova obavit će tvrtke Viadukt i Zagorje tehnobeton.

Uoči sjednice Vlade ministri su novinarima komentirali aktualne događaje, pa tako i poskupljenja zbog nove stope PDV-a. Ministar financija Slavko Linić je kazao kako INA ne bi trebala u četvrtak povisiti cijene goriva za dva posto. "Nisam čuo najave ali dovoljno su marže onog tko se bavi trgovinom. Marže na derivate su tolike da ne bi trebale značiti povećanje cijena zbog povećanje PDV-a", rekao je ministar Linić, dodavši kako je najbolje čekati i vidjeti što će biti u četvrtak.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je pak kako još čekaju da INA objavi cijene i kako će onda dati svoj stav o tome. "PDV nije odgovornost INA-e no prostor Vlade za intervenciju u cijenu goriva je minimalan, svega par desetaka lipa. Kada odlučimo onda ćemo intervenirati", kazao je Čačić.

Pročitajte još:

- Sindikati: Zašto Pleso predajemo Francuzima kada možemo sami financirati proširenje kapaciteta?

- Dobre vijesti – 30 posto više putnika u domaćim zračnim lukama!

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram