Zatvori
Poslovni Puls
09/03/2012

GRČKA: 85,8 posto privatnih kreditora odlučilo sudjelovati u "dobrovoljnoj" zamjeni obveznica

Grčko ministarstvo financija izvijestilo je jutros da je 85,8 posto privatnih kreditora prihvatilo ponudu o zamjeni postojećih grčkih obveznica novima, čime je postignut cilj najvećeg restrukturiranja državnog duga u povijesti...

U priopćenju je grčko ministarstvo financija izvijestilo da su ponudu o zamjeni obveznica prihvatili privatni kreditori koji ukupno drže 172 milijarde eura vrijedne obveznice, znatno iznad minimalne razine koja je bila potrebna da bi zamjena bila uspješna, javlja HRT.

Ovo najveće restrukturiranje državnog duga u povijesti znači da su privatni kreditori prihvatili gubitke od oko tri četvrtine vrijednosti postojećih grčkih obveznica u svojim portfeljima.

Prihvaćajući zamjenu, investitori će dobiti nove obveznice nominalne vrijednosti 31,5 posto starih, zajedno sa zapisima iz Europskog fonda za financijsku stabilnost. Zamjenom se kani smanjiti vrijednost 206 milijardi eura državnih obveznica u vlasništvu privatnih kreditora za 53,3 posto.

Uspješnom zamjenom obveznica otpisat će se oko 100 milijardi eura dugova Grčke, a time je ispunjen i uvjet potreban da bi Atena dobila drugi paket pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot.

"Želim zahvaliti svim našim kreditorima koji su podržali naš ambiciozni program reformi i prilagodbu te koji su, zajedno s grčkim narodom, podnijeli žrtvu u ovom povijesnom nastojanju", kazao je grčki ministar financija Evangelos Venizelos.

Pročitajte još:

- Evo kako su lešinari iz Goldman Sachsa na Grčkoj u samo jednom danu zaradili 600 milijuna eura

- Grčki mirovinski fondovi neočekivano se usprotivili otpisu vrijednosti grčkih državnih obveznica

- Procurio tajni dokument: Grčki bankrot za Europu bi stvorio štetu tešku više od 1.000 milijardi eura!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram