Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2012

RBA analitičari: Očekujemo daljnji nastavak negativnih trendova na tržištu rada u 2012. godini

Posljednji podaci HZZ-a o broju nezaposlenih potvrđuju inicijalna očekivanja. Tako je i u veljači broj nezaposlenih nastavio rasti te je dosegnuo 342.951 što je najviša razina broja nezaposlenih od travnja 2003. Pri tome je zabilježen porast broja nezaposlenih za 8.600 osoba u odnosu na siječanj, odnosno zabilježen je rast od 2,6% mjesečno...

Tijekom veljače broj novoprijavljenih nezaposlenih osoba je iznosio 25.590 što predstavlja smanjenje za 11.136 osoba u odnosu na siječanj (mjesečni pad od 30%). Najveći udio u broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba čine osobe koje su u evidenciju došle izravno iz radnog odnosa, oko 60,5% što je prvenstveno posljedica otpuštanja viškova radnika ili gašenja tvrtki. Iz evidencije je ukupno izašlo 16.990 osoba od čega je 8.349 osoba brisano iz evidencije na temelju zasnivanja radnog odnosa dok ostali brisani iz evidencije radi ostalih razloga (neredovito javljanje, nepridržavanje zakonskih odredbi, umirovljenje itd.). Od ukupnog broja osoba koje su u veljači zasnovale radni odnos 21,8% ih se zaposlilo u prerađivačkoj industriji dok je 17,1% zaposleno u kategoriji trgovine na veliko i malo.

Povećanje broja nezaposlenih djelomično je posljedica i sezonskih kretanja uzmemo li u obzir da se nezaposlenost uglavnom povećava u jesenskim i zimskim mjesecima kada prestaje zapošljavanje sezonskih radnika. Međutim, u odnosu na veljaču 2011. broj nezaposlenih zabilježio je rast od 1,9% odnosno povećao se za 6.540 osoba.

"Tržište rada tako bilježi kontinuitet negativnih trendova što je posljedica usporavanja gospodarske aktivnosti, odnosno ne stvaraju se uvjeti za oporavak realnog sektora koji bi mogao generirati nova radna mjesta te spriječiti otpuštanje zaposlenika u slučajevima smanjivanja troškova poslovanja ili zatvaranja pojedinih poduzeća. Situaciju na tržištu rada u Hrvatskoj dodatno otežavaju neusklađenost između obrazovnog sustava i potražnje za radnom snagom te niska fleksibilnost i mobilnost na tržištu rada (oko 35% ukupno nezaposlenih ima završenu srednju školu do 3 godine, dok preko 27% ima završenu samo osnovnu školu ili nema nikakvog obrazovanja). U ovoj godini očekujemo nastavak negativnih trendova na tržištu rada što znači da bi broj nezaposlenih trebao bilježiti daljnji rast dok bi prema našim očekivanjima stopa nezaposlenosti u 2012. mogla narasti na 18,5% (u 2011. 18,0%)", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

Pročitajte još:

- GODINA PROPADANJA: Broj nezaposlenih na korak do stravičnih 350.000

- PAŽNJA: Evo kako se možete prijaviti za HZZ-ove poticaje ukupne vrijednosti 350 milijuna kuna

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram