Zatvori
Jasmin Hadzic
28/03/2012

Veliki posao u Kini: Mark Zuckerberg s djevojkom posjetio najveće internet tržište koje NEMA Facebook

Ako izuzmemo "sitna" poboljšanja i nove usluge - vjerojatno najveći poslovni izazov za Facebook sigurno je osvajanje kineskog internet tržišta...

Facebook želi Kinu, ali Kina ne želi Facebook. Barem za sada...

Najveće svjetsko internet tržište (nešto manje od 500 milijuna internet korisnika u Kini) ujedno je i jedno od najrestriktivnijih. Po nalogu službenog Pekinga tako su blokirani brojni američki društveni servisi poput Facebooka, Twittera i YouTubea.

Mark Zuckerberg ne skriva ambicije osvajanja kineskog internet prostora, ali za sada još uvijek nije pronašao recept kako to učiniti. Šuškalo se početkom prošle godine kako će Facebook i lokalni igrač Baidu zajedno pokrenuti lokaliziranu inačicu Facebooka koja će napraviti određene ustupke (čitaj: cenzura) kako bi dobila zeleno svjetlo iz Pekinga. No, od tada do danas nismo čuli previše novosti oko te ideje.

Spekuliralo se i kako unutar Facebooka ne dijele  svi Zuckerbergovu euforiju oko Kine, jer ne žele naljutiti Washington koji sigurno ne bi bio previše oduševljen Facebookovom kapitulacijom pred kineskim "komunistima".

I dok Zuckerberg poslovno nikako ne može osvojiti Kinu, privatno je vrlo čest gost najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Tako MicGadget javlja kako je najmlađi američki milijarder ovih dana u Kini na kratkom godišnjem odmoru zajedno sa svojom djevojkom Priscillom Chan. Jedna glasina posebno je zanimljiva i to ona da je "Zuck" u Kinu odletio u privatnom zrakoplovu Appleovog šefa Tima Cooka koji također boravi u Kini iz nepoznatih razloga.

S obzirom na Appleove dobre "veze" s kineskim gospodarstvenicima i proizvođačima elektroničkih komponenti, nije nemoguće pretpostaviti kako Zuckerberg preko Applea pokušava pokrenuti razgovore s kineskim političkim vodstvom oko Facebookove prisutnosti u Kini.

Sigurno ne odmaže niti činjenica da gospođica Chan "vuče" kineske obiteljske korijene. Mislite da nije važno? Sjetimo se samo koliko je Rupertu Murdochu pomogao brak s Wendi Deng.

Ovo su najobičnija (i možda neutemeljena) nagađanja, ali promislite...

Ako će Facebook, nakon što izađe na burzu, s 800 milijuna korisnika vrijediti 1.000 milijardi dolara.

Koliko bi samo vrijedio ako bi "progutao" kineskih 500 milijuna internet korisnika?

Pročitajte još:

- Facebook će u kolovozu vjerojatno dostići impresivnih 1.000.000.000 korisnika. Da, milijardu…

- Kina želi kupiti + 1 milijardu dolara vrijedne dionice Facebooka! Amerikanci poludili…

Foto: Weibo.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram