Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2012

HNB i vodeće poslovne banke "oslobodile" osam milijardi kuna kredita za oporavak gospodarstva

Hrvatska narodna banka HNB) i predstavnici osam najvećih poslovnih banaka i Hrvatske banke za obnovu i razvitak dogovorili su mjere kojima bi se osiguralo ukupno osam milijardi kuna za financiranje gospodarskog oporavka, napose projekata koji pridonose poboljšanju platne bilance, a krediti za te namjene  ugovarali bi se uz fiksne kamatne stope, izvijestili su iz središnje banke...

Dogovoreno je da, uz četiri milijarde kuna koje središnja banka oslobađa smanjivanjem obvezne pričuve u kunskom dijelu, a koje bi preko HBOR-a i njegova 50-postotnog udjela bile izvor sredstava za kredite iz ovog programa, bankari osiguraju još četiri milijarde kuna iz drugih izvora kao svoju polovicu udjela.

Sastanku u HNB-u s predstavnicima osam najvećih poslovnih banaka i HBOR-a prisustvovao je i ministar financija Slavko Linić.

Bankari su u raspravi isticali da i bez tog programa njima ne manjka ni kapitala ni likvidnosti za povećano kreditiranje, ali da se sa strane potražnje ne nudi dovoljno kvalitetnih programa te da gospodarstvo nije u stanju u ovoj i sljedećoj godini apsorbirati 12 milijardi kuna kredita za projekte koji bi udovoljavali pretpostavljenim kriterijima, prenosi HRT.

Pročitajte još:

- Prvi čovjek ZABA-e kaže da će padati kamatne stope…ako nam rejting agencije ne sruše kreditni rejting

- ŠOKANTNO: Trećina Hrvata na otplatu kredita troši više od 75 posto mjesečnih primanja

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram