Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2012

Nadan Vidošević: Hrvatska mora promijeniti ekonomski model na nacionalnoj razini

Hrvatska mora promijeniti ekonomski model na nacionalnoj razini, ustvrdio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u svom uvodnom govoru na opatijskom Brown Forumu kojemu je ovogodišnja tema "Ekonomske mogućnosti na lokalnoj razini"...

"Očekujemo investicijski ciklus i promjene u demografskoj sferi vezane uz skoru potrebu za novom radnom snagom. To je potrebno da bi se prvi put stvorila prilika da zajedno sa Slovenijom budemo nositelji brojnih projekata na regionalnoj razini", rekao je HGK-ov Nadan Vidošević na jučerašnjem Brown Forumu.

- Nadan Vidošević: Sve vrijedno u hrvatskoj industriji napravljeno je za vrijeme socijalizma

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da od Vlade očekuje reformu državne uprave i daljnju decentralizaciju Hrvatske jer je to, tvrdi, preduvjet za privlačenje investicija.

"Često se u lokalnu upravu upire prstom i govori da smo mi glavni krivac za tromost i usporavanje investicijskih projekata. Ali ja ne znam gotovo ni jednog gradonačelnika koji bi zaustavljao investicije", rekao je Obersnel.

Od Vlade je konkretno zatražio da osigura brži proces izvlaštenja i uskladi katastar i zemljišne knjige. Potencijalne investitore, koji su također bili u Opatiji, Obersnel je pozvao na ulaganja u riječku luku koju planira širiti, u veliku marinu u gradskoj luci i u nizinsku željezničku prugu.

"Hrvatska ima vrlo povoljan geostrateški položaj, a Rijeka najbolji od svih gradova u zemlji", ustvrdio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ulaganje u infrastrukturu i u obrazovanje preduvjet je za privlačenje investicija, zajednički je stav velike većine gradonačelnika iz zemalja u regiji i SAD-a koji su bili u Opatiji na dvodnevnom Brown Forumu.

Pročitajte još:

- Vidošević i ekipa prognoziraju rast hrvatskog BDP-a za oko 0,4 posto u 2012. godini

Foto: Nadan-Vidosevic.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram