Zatvori
Poslovni Puls
07/04/2012

Žestoki istup bivšeg grčkog ministra financija: Njemačka je na nama zaradila 400 milijuna eura!

Bivši grčki ministar financija Evangelos Venizelos optužio je Njemačku da je na grčkoj krizi zaradila milijune eura...

Berlin je najviše novca dala za dva "paketa pomoći" koje je Grčka dobila od Europske unije i MMF-a u vrijednosti od oko 240 milijardi eura. No, mnogi Grci su nezadovoljni oštrim mjerama štednje koje su strani kreditori uveli Grčkoj u zamjenu za kredite.

- Der Spiegel u obrani nacionalnog ponosa : Njemačka nije parazit europske dužničke krize!

"Njemački ministar financija može posuditi novac za uz malu ili nikakvu kamatu i potom posuditi nama za viši postotak", objasnio je Evangelos Venizelos u intervjuu Der Spiegelu, prenosi Index. Prema njegovoj računici, Njemačka je na taj način u zadnje dvije godine na Grčkoj zaradila čak 400 milijuna eura.

Grčka je bila prva država koja se na tržištu više nije mogla zaduživati te je morala zatražiti pomoć EU i MMF-a. Venizelos nije isključio mogućnost da će Grci morati tražiti i treći "paket pomoći".

"Sve države članice eurozone su nam obećale da ćemo dobiti svu potrebnu pomoć dok ponovno ne budemo imali pristup privatnom novcu", rekao je Venizelos te dodao kako će svim državama koje su posudile novac biti vraćen i da će Grčka ostati u zajedničkoj valuti. "Sada smo u najkritičnijoj fazi spašavanja države", kazao je Venizelos te dodao kako "igra još nije gotova" istaknuvši da je ta nacija trenutno na dugom i teškom putu.

Želi da Grčka ponovno postane simbolom nade, profesionalizma i pouzdanosti. Na novinarsko pitanje o teškim zahtjevima koje Njemačka postavlja pred Grčku, Venizelos je diplomatski odgovorio kako "svima uključenima mora biti jasno da iza brojeva i reformi stoje stvarni ljudski životi", prenosi Index.

Pročitajte još:

- Stvari ponovno krenule nagore: Sada i grčki premijer kaže da će Grčka možda trebati novu pomoć

- Angela Merkel: Bilo bi pogubno dopustiti Grčkoj istupanje iz eurozone

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram