Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2012

Pripremite se za novi cjenovni udar: Cijena električne energije ide gore za 15 posto!?

Do ljeta će struja poskupjeti – a nova cijena električne energije bit će veća najvjerojatnije 15 posto, doznaje Večernji list...

Hrvatska elektroprivreda uskoro će Ministarstvu gospodarstva, odnosno Vladi, uputiti zahtjev za poskupljenje električne energije. Večernji piše da će Hrvatska elektroprivreda u svom zahtjevu tražiti poskupljenje struje od čak 22 posto, a nadaju se da će im Vlada na kraju odobriti poskupljenje od barem 15 posto.

Nova cijena struje najvjerojatnije će vrijediti od 1. srpnja, ali još je u igri i varijanta prema kojoj bi struja mogla poskupjeti već u svibnju.

Iako je struja posljednji put službeno poskupjela prije gotovo četiri godine – 1. srpnja 2008. godine – kada je Vlada Ive SanaderaHEP-u odobrila povišenje cijene od 20 posto, računi za struju u međuvremenu su “korigirani” već dva puta. Prvi put u srpnju 2011. godine nakon isteka roka Vladine “mjere za ublažavanje porasta cijene električne energije”, odnosno nakon što je Vlada Jadranke Kosor prestala subvencionirati kućanstva s godišnjom potrošnjom manjom od tri tisuće kWh.

Tada je cijena struje za oko 1,6 milijuna kućanstva porasla u prosjeku oko 10 kuna.

Drugi put cijena struje je za nekoliko kuna porasla nedavno, nakon što je Vlada Zorana Milanovića 1. ožujka povisila stopu PDV-a sa 23 na 25 posto. Realno, struja je već trebala poskupjeti, ali se to nije dogodilo jer je cijena električne energije u nas ponajprije socijalna kategorija. No takva politika dugoročno je neodrživa i toga su, čini se, u Vladi i te kako svjesni, piše Večernji.

Pročitajte još:

- Kako možemo energiju oceanskih valova iskoristiti u proizvodnji električne energije

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram