Zatvori
Jasmin Hadzic
14/04/2012

Nouriel Roubini: Uz štednju Europi je potreban novi gospodarski rast bez kojeg ulazi u tešku recesiju!

U posljednjem komentaru za Project Syndicate, američki ekonomist i analitičar Nouriel Roubini - još jednom upozorava kako je situacija u eurozoni daleko od idealne...

Dr. Doom Nouriel Roubini je kao i inače - pesimističan oko postojećeg stanja u eurozoni. Roubini u komentaru za Project Syndicate navodi kako je "medeni mjesec" za eurozonu i financijska tržišta - pri kraju. Italija i Španjolska sve se skuplje zadužuju, a Portugal i Grčka nikako ne uspijevaju osigurati jeftinija zaduženja.

Roubini piše kako se recesija s periferije eurozone polako širi na centar (Francusku i Njemačku). Ove godine će se dodatno pojačati i to zbog nekoliko razloga.

On navodi kako je europska politika štednje iznimno opasna i stvara zatvoreni krug iz kojeg se teško izlazi. Štednja će produbiti postojeću recesiju što će izazvati novi fiskalni deficit i stvoriti potrebu za novim krugom štednje, zaključuje Roubini. Dr. Doom kao veliki izazov izdvaja i (pre)snažan euro s kojim se (za sada) može nositi samo Njemačka. No, postojeći odnos tečaja EUR/USD je neodrživ za periferiju eurozone gdje bi se tečaj eura i dolara morao izjednačiti kako bi se povratila konkurentnost i balans. "Zemlje s periferije trebaju daleko slabiji euro", piše Roubini.

"Glavni problem eurozone jest to što ima strategiju štednje, ali nema strategiju gospodarskog rasta. Eurozona ima recesijsku strategiju koja poništava pozitivne učinke fiskalne štednje i reformi", ističe Roubini i dodaje kako možemo očekivati veće društvene nemire ukoliko se nastavi dosadašnje isključivo oslanjanje na štednju.

Bez novog rasta i to već ove godine, cijeli sustav postat će neodrživ i više članica eurozone bit će prisiljeno restrukturirati svoj dug, a neke bi se mogle odlučiti i na izlazak iz europske monetarne unije, zaključuje Roubini.

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini ima ideju: Došlo je vrijeme za “razvod” eurozone! Evo kako to možemo izvesti…

- Nouriel Roubini: Iako situacija izgleda nešto optimističnije, evo što nas sve može baciti u novi kaos

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram