Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2012

Na hrvatskom tržištu rada teče med i mlijeko u odnosu na španjolsko koje je pred kolapsom

Najnoviji podaci Federacije europskih poslodavaca (FedEE) pokazuju kako se na razini EU-a tržišta rada tijekom čitave 2010. godine zapravo širilo, ali je nakon drugog kvartala prošle godine počela nezaustavljiva silazna putanja...

Kako tvrde u FedEE-u, razlog ponajprije leži u povećanju realnih zarada u odnosu na proizvodnju.

Na njihovoj ljestvici indeksa tržišta rada, kojim se mjeri snaga ekonomije na temelju odnosa između potražnje i ponude na tržištu rada, uzimajući u obziri i produktivnost po jedinici rada, vidljivo je kako je njemački indeks i na početku 2010. godine bio iznad europskog prosjeka, ali je tijekom ove dvije godine nastavio sustavno rasti, s 5.225 na 6.048.

Potpuno je drugačija situacija u Španjolskoj, gdje je indeks tržišta rada početkom 2010. bio nešto manji od prosječnog na razini EU, ali je otad sustavno padao i na koncu se srozao na svega 3.049. Iz FedEE-a objašnjavaju kako su uzrok tome periodi nultog i negativnog ekonomskog rasta, ponajprije zbog nefunkcionalnog industrijskog sektora, što je dovelo do veće i neodržive potražnje na tržištu rada. Valja naglasiti kako se to nije dogodilo zbog porasta cijene rada, koji je u Španjolskoj ostao na razini EU prosjeka.

"Ovako izračunat indeks jedini pokazuje stvarno stanje ekonomije, odnosno tržišta rada, jer se isključivim fokusiranje na stope nezaposlenosti mogu previdjeti određeni pomaci u stvaranju radnih mjesta, dostupnosti radnih mjesta i njihovom stvarnom popunjavanju. Ovaj nam indeks pokazuje koliko se španjolsko tržište rada stvarno srozalo do mjere da mu prijeti potpuni kolaps", kazao je Robin Chater iz FedEE-a.

"Skoro polovica Španjolaca mlađih od 25 godina ne može do posla, a to bi moglo uništiti tamošnju ekonomiju za čitavu jednu generaciju. Ako je europsko tržište rada prehlađeno, onda je španjolsko stvarno teško bolesno", dodao je.

Pročitajte još:

- Španjolci očajni i bez posla, a kralj Juan Carlos preko vikenda spiskao 320.000 kuna na lovački izlet

- Eurozona i dalje ne vidi svjetlo na kraju tunela: Italija i Španjolska u paklu rekordno visoke nezaposlenosti

Foto: Flickr, Izvor: Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram