Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2012

Nenad Bakić voli turizam: Ako poduzmemo prave poteze Hrvatska može postati europska Florida!

Ulagački aktivist i osnivač portala MojPosao Nenad Bakić svoj posljednji blog komentar posvetio je turizmu...

U doista zanimljivom komentaru, Nenad Bakić sugerira kako je turizam u Hrvatskoj napokon postao sektor u koji se isplati ulagati.

"Intenzivne investicije u nove objekte u vodećim turističkim tvrtkama pokazuje da je hrvatski turizam prešao granicu isplativosti ulaganja imeđu brownfield (obnova postojećeg) i greenfield (ulaganja u novo). Turizam postaje ne samo produktivna ekonomska grana sa snažnim tokom novca iz operacija, nego i investicijski potentna. Time se očito kao moguć nameće scenarij ‘Hrvatske kao Floride Europe’, a u slučaju njegova ostvarenja pitanje je hoće li procesi upravljati nama ili mi njima", piše Bakić na svom blogu.

U ostatku teksta analizira posljednje odluke velikih domaćih ulagačkih kompanija koje, po njemu, potvrđuju njegova osobna razmišljanja.

Turizam nije gubitaški sektor, u turizam u Hrvatskoj se konačno isplati ulagati, zaključuje Bakić i posebno izdvaja segment turista treće dobi kojima je Hrvatska sve privlačnija.

"Geografska prednost Jadrana, kao očitog kandidata za ‘Floridu Europe’ je jasna. Primjerice, ‘second home’ za mnoge ljude koji nam geografski teže (Austrija, Njemačka, Italija). Pogotovo uzevši u obzir devastiranje španjolske obale, praktički zabranu daljnje gradnje u Italiji i Francuskoj … što ostaje (geografski) dostupno na Mediteranu? Ako su greenfield investicije postale na Jadranu profitabilne, možemo samo misliti kako će to izgledati ako se (bolje rečeno ‘kad se’) dozvoli etažiranje, tj. integralni resorti visoke klase s apartmanima postanu isplativi. Zamislite kad jednog dana bude i kvalitetnih bolnica dostupnih na Jadranu, kao nužna infrastruktura za ‘second home’, ali i zdravstveni turizam", zaključuje Bakić.

Pročitajte još:

- Nenad Bakić je najmoćniji hrvatski bloger: Njegov blog mjesečno čita više od 160.000 ljudi!

- Nenad Bakić pokrenuo vlastiti burzovni indeks ZAX jer smatra da CROBEX više nije relevantan!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram