Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2012

Katastrofa epskih razmjera: Grčka u prva dva mjeseca od turizma zaradila 44,7 posto manje u odnosu na 2011. godinu

"Grčka je u prva dva mjeseca ove godine od turizma zaradila 44,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine", navodi se u priopćenju Središnje banke Grčke u kojoj se dodaje da je najveći pad primijećen kod njemačkih turista koji su ostavili "samo" 10,3 milijuna eura što je oko 16 milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine...

Kako piše Deutsche Welle problem nije toliko u smanjenom broju gostiju jer je prošle godine u prva dva mjeseca Grčku posjetilo 695.700 turista dok ih je ove godine bilo tek nešto manje, 618.400. Problem je, napominje DW, u tomu što oni ostaju mnogo kraće i mnogo manje troše.

Također najave ljetne sezone što se njemačkih turista tiče nisu dobre. Osim ekonomske krize, jedan od glavnih argumenata upravo njemačkih obitelji je da se ne žele naći u situaciji da provode dane zatočeni u zračnoj ili trajektnoj luci zbog štrajka ili nereda, koji ni ovog ljeta nisu isključeni u Grčkoj.

"I njemačke turističke kompanije pate od pada zanimanja za jedno od najvećih turističkih odredišta. Nekima su na um tako pale vrlo kreativne ideje kako popuniti slobodne grčke kapacitete. Zrakoplovna kompanija Condor je tako pokrenula akciju vlastitog "zaštitnog kišobrana" za Grčku. Tako će svaki putnik koji preko ove kompanije rezervira let za Grčku u ovoj sezoni na poklon dobiti bon u iznosu od 50 eura", objavio je DW dodajući da je financijska situacija u Grčkoj od nedavno počela pokazivati pozitivne pomake, no situacija bi se mogla ponovno okrenuti nagore ukoliko najvažniji grčki izvor prihoda podbaci i to u onoj mjeri kako se to da naslutiti iz prva dva mjeseca ove godine.

Pročitajte još:

- Spas s Bliskog Istoka – Katar ulaže 5 milijardi dolara u grčke turističke i nekretninske projekte

- Imamo super čisto more, odličnu hranu i sve to, ali još uvijek smo (pre)skupi u odnosu na Grčku i Tursku?

Foto: Flickr, Izvor: PP/Index/DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram