Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2012

Čačić spašava hrvatska brodogradilišta projektom izgradnje platformi za vjetroelektrane na moru

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u razgovoru za Novi list najavio je megaprojekt vjetroelektrana na platformama u Jadranu gdje bi se ostvarila sinergija brodogradnje i energetike...

"Na nekoliko lokacija veličine manjih umjetnih otoka na otvorenom moru treba locirati područja vjetroelektrana. Govorimo o dvije milijarde eura investicija bez off shore projekata. Brodogradilišta 3. maj, Viktor Lenac, Brodosplit i drugi tu apsolutno imaju otvoren prostor", kazao je Radimir Čačić. Po preuzetim obvezama moramo napraviti 1200 megavata, a to je investicija od 1,5 milijuna eura za svaki megavat vjetroelektrana. Te vjetroelektrane na moru, ne na otocima, posebno su učinkovite pa su i platforme na moru rješenje, rekao je.

Istaknuo je da će uskoro biti imenovan ugledni stečajni upravitelj brodogradilišta u Kraljevici. Vlada je odredila da će radnici dobiti sve plaće prije stečaja, a otpremnine neće biti na bazi stečajnog zakona. Stečaj će biti pokrenut za desetak dana. Projekt LNG-a na Krku trebao bi početi s izgradnjom u mandatu ove vlade, najavio je Čačić istaknuvši da je ponuđeno 10 milijuna kuna za otkup projekta, a iz tvrtke Adria LNG očekuju odgovor do kraja tjedna.

"Stav je da se u 3. maju ide u restrukturiranje same djelatnosti i u tom smislu oni imaju jaču poziciju kod novih ugovaranja", istaknuo je Čačić. Oni će prije 1. srpnja 2013. biti privatizirani, tu nema razloga za sumnju. Ako je Vlada rekla da 3. maj neće završiti u stečaju, onda će tako i biti, rekao je Čačić.

Procedura oko dobivanja dozvola za proizvodnju solarne energije do sada je bila komplicirana, no ovih dana na Vladu ide materijal kojim je regulirano ukidanje svih dosad potrebnih dozvola. "Umjesto njih će vam biti dovoljan jedan zahtjev nakon čega ćete dobiti od HROTE ugovor da možete postaviti na svoj krov solarne fotopanele, a u kombinaciji s termalnom energijom će biti posebno poticana", naglasio je Čačić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram