Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2012

Potencijalni grčki premijer je radikalni ljevičar koji želi poništiti ugovore s EU i MMF-om

Predsjednik Syrize Alexis Tsipras, koji je jučer dobio mandat za sastav nove grčke vlade, dao je na znanje da njegova stranka ne želi biti dijelom koalicijske vlade koju bi činile stranke koje prihvaćaju plan oštrih mjera štednje koje su Grčkoj nametnuli EU, MMF i Europska središnja banka...

Grčka, kojoj prijeti politička paraliziranost, suočena je s velikom krizom, a svjetska ekonomska tržišta strahuju da zemlja neće uspjeti ispuniti rigorozne obveze pod utjecajem radikalne ljevičarske stranke Syrize, koja je na izborima na opće iznenađenje dobila čak 16,5 posto glasova birača i 52 mjesta u parlamentu.

Prema nekim najavama, Tsipras bi danas trebao poslati pismo predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosou, predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu i čelniku ECB-a Mariju Draghiju u kojem će im predložiti alternativni plan za spas Grčke temeljen na rastu, zapošljavanju i socijalnoj zaštiti.

Kako tvrde dobro upućeni izvori, Tsipras će im poručiti kako obveze koje je prihvatila prošla vlada više ne vrijede s obzirom na to da su se Grci na izborima izjasnili protiv njih. Također, tvrde izvori, mandatar će naglasiti kako stranke koje su potpisale sporni plan za spas zemlje, PASOK i Nova demokracija, sada predstavljaju volju samo 33 posto Grka, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram