Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2012

Richard Koo: Svi problemi europske dužničke krize izviru iz Njemačke

Glavni ekonomist japanske bankarske grupacije Nomura objavio je zanimljiv komentar postojeće europske dužničke krize i teorija zavjere koje kažu kako Njemačka parazitski raste dok ostatak Europe propada...

Mnogi ovih dana smatraju kako je uvođenje eura išlo u korist Njemačke koja je svoj gospodarski rast temeljila na jeftinom novcu s periferije eurozone koja je "gutala" njemačke proizvode. Richard Koo, glavni ekonomist japanske Nomure slaže se s takvim tumačenjima začetka europske dužničke krize.

Koo tako piše kako je Europska središnja banka (ECB) prije desetak godina snizila kratkoročnu kamatnu stopu na 2 posto što je naposlijetku dovelo do urušavanja nekretninskog sektora u Irskoj i južnoj Europi. No, tada je to učinjeno kako bi se oporavilo njemačko gospodarstvo koje je pucanjem IT "balona" ušlo u recesiju. S druge strane periferija eurozone je bila u sjajnom stanju - i kamate od 2 posto za njih su bile preniske, što je dovelo do prelijevanja kapitala u nekretninski sektor uz pomoć njemačkih i francuskih banaka koje su tamo tražile veći povrat na svoje ulaganje.

"Da je tada Njemačka svoju recesiju riješila velikim fiskalnim stimulusom, ECB ne bi tako drastično snizila kamatne stope i nekretninski "baloni" u Španjolskoj i Portugalu nikada ne bi dostigli točku pucanja", zaključuje Koo.

No, Njemačka je otišla drugim putem - poštivajući odluku iz Maastrichta i ograničenje od 3 posto na fiskalni deficit. To je spriječilo njemačku vladu da pokrene veliki fiskalni stimulus.

Koo sada upozorava na dodatnu opasnost - formiranje novog nekretninskog "balona" i to upravo u Njemačkoj - zbog sve više novca koji se s nesigurne periferije slijeva u "sigurnu" Njemačku.

Ova grafika dovoljno govori:

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram