Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2012

Do kraja 2013. godine na raspolaganju imamo oko milijardu eura u pretpristupnim fondovima EU-a

Tako puno eura, a tko malo vremena...

"U razdoblju od 2007. do 1. srpnja 2013. godine imamo na raspolaganju oko milijardu eura u pretpristupnim fondovima EU za sve gospodarske djelatnosti, a do sada smo iskoristili 40 posto tih sredstava", rekla je Leila Krešić-Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK, na radionici "EU turistička politika i programi potpore za turistički sektor" koja  se održala 11. svibnja na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Međunarodnog turističkog sajma CroTour, a poseban je naglasak bio na budućim EU poticajima i strukturnim fondovima.

Od dana pristupanja Hrvatske EU odnosno od 1. srpnja 2013. godine do kraja te godine imat ćemo na raspolaganju 445 milijuna eura, a nakon toga milijardu eura godišnje za sve djelatnosti, objasnila je Krešić-Jurić. Turistička industrija izravno sudjeluje s pet posto u bruto domaćem proizvodu EU te izravno zapošljava 10 milijuna ljudi, a neizravno sudjeluje s 10 posto u bruto domaćem proizvodu EU te neizravno zapošljava više od 20 milijuna ljudi. Turistička industrija u svijetu raste po stopi od četiri posto a u EU taj postotak iznosi osam posto, pri čemu je rast prisutan i u našoj zemlji. Europa se želi svijetu prikazati kao jedinstvena i atraktivna turistička destinacija.

"Ulazak u EU ne znači streloviti uspjeh ali će dugoročno donijeti brojne pogodnosti odnosno koristi", poručila je Dragica Martinović, direktorica Predstavništva HGK u Bruxellesu.

Mogućnosti financiranja turističkog sektora iz EU fondova nisu prevelike jer se ta djelatnost tretira kao visoko komercijalna koja ne iziskuje veliku pomoć. Pri dodjeli financijskih sredstava iz programa EU ne gleda se podrijetlo već kvaliteta projekta. Kada budemo članica EU projekti će se izravno predavati u Bruxelles. Projekti u pravilu rješavaju probleme zajedničke cijeloj Europi. U sklopu IPA-e turistička se djelatnost može financirati u segmentu prekogranične suradnje te razvoja ljudskih potencijala. Moguće je dobiti i potporu za djelatnosti unutar ruralnog turizma, napomenula je Vesna Torbarina, voditeljica Europske poduzetničke mreže .

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram