Zatvori
Jasmin Hadzic
22/05/2012

Mohamed El-Erian: Izlazak Grčke iz eurozone sada je vjerojatno neizbježan!

Prvi čovjek PIMCO-a Mohamed El-Erian u razgovoru za Bloomberg rekao je kako je izlazak Grčke iz eurozone "vjerojatno neizbježan"...

"Izlazak Grčke iz eurozone bit će skup i neuredan. Vjerojatno je neizbježan, pa je najbolje da se počnemo pripremati za njega. Grčka vlada ne smije biti jedina s planom u rukama. Europska unija mora pronaći način da Grčkoj dopusti izlazak iz eurozone, a da istovremeno ostane dio EU-a kako bi imala pristup stabilizacijskim fondovima", rekao je El-Erian na Bloombergu.

Šef PIMCO-a ističe kako međunarodna zajednica grčkom narodu mora ponuditi nadu da će se situacija početi popravljati u idućih tri ili pet godina. "A to je jedino moguće kroz fundamentalnu promjenu postojećeg stanja", napominje El-Erian.

Njega najviše zabrinjava "udar na banke" - odnosno masivno povlačenje sredstava iz grčkih banaka. U posljednje vrijeme pristižu vijesti o sve značajnijem povlačenju depozita iz grčkih banaka. El-Erian strahuje da će se ta povremena povlačenja sredstava pretvoriti u pravi "udar na banke" (eng. bank run).

El-Erian poput brojnih drugih ekonomskih analitičara i komentatora budućnost eurozone vidi u tijesnoj uniji Njemačke, Francuske, Španjolske i Italije. On smatra kako će te zemlje sačinjavati oslonac za "manju i nesavršeniju eurozonu".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram