Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2012

Ljubo Jurčić još jednom kvari zabavu: Neće nam biti bolje još sigurno desetak godina!

Nakon što je posljednje istraživanje otkrilo da trećina Hrvata traži ili će uskoro potražiti posao u zemljama EU-a, Ljubo Jurčić ističe kako Hrvate na tržištu rada u EU ne čeka samo "med i mlijeko"...

"Istina je da će bolje obrazovani i mladi proći bolje u EU, ali oni bi dobro prošli i bez ulaska Hrvatske u EU", ističe ekonomist i političar Ljubo Jurčić u razgovoru za Vjesnik. A da je riječ više o željama, nego o realitetu pokazuje "činjenica da je Grčka 30 godina u EU, ali joj ni to nije pomoglo, da Španjolska koja je također u EU, ima 25 posto nezaposlenih, od čega je 50 posto mladih, da je Mađarska bankrotirala prije 6 godina, da Rumunjska, Bugarska, Portugal imaju velikih problema...", kaže Jurčić.

"Politika je uvukla narod u tu priču 'bit će bolje' jer su upravo političke elite jedine koje imaju stvarnu korist od EU i mladi i obrazovani ljudi. No, njihova je šansa to da mladi inžinjer koji sada radi u kompaniji u stranom vlasništvu u Hrvatskoj i ima dobru plaću, ode u tu kompaniju u inozemstvu, jer će tamo kao menadžer biti bolje plaćen", kaže Jurčić.

"Neće nam biti bolje u EU, odnosno neće nam biti bolje sigurno sljedećih desetak godina, pogotovo ako se ne napravi strategija političkog i gospodarskog razvoja Hrvatske koja može osigurati napredak", tvrdi Jurčić.

Jedan od razloga je, dodaje, to što ćemo dobiti europske cijene, dok nam ostaju naše plaće, drugi to što će Europa doći u Hrvatsku, ali Hrvatska nema snage za izlazak u Europu, treći to što će naši radnici biti konurencija jeftinoj radnoj snazi iz Mađarske, Bugarske, pa i Grčke, u kojoj pada cijena rada i iako sada imamo bolji standard nego radnici u tim zemljama, bit ćemo u situaciji da se tome moramo prilagođavati, pojašnjava bivši SDP-ov kandidat za premijera.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram