Zatvori
Poslovni Puls
28/05/2012

Evo ideje: Povećajmo prihode od turizma legalizacijom prostitucije

POVEZANE OBJAVE:

Tema o kojoj oni koji imaju površna, usputna saznanja pričaju, a oni koji puno znaju kao zaliveni šute, to je aktualnija što se više bliži turistička sezona. Javna je tajna, naime, da se prijateljice noći s ljetom i dolaskom bogate europske klijentele masovno spuštaju put Jadrana, piše Večernji...

Prostitutke su u legalnoj zoni u Nizozemskoj, Francuskoj, Danskoj, Luksemburgu, Italiji, Španjolskoj. U Irskoj je prostitucija zabranjena, a Finska, Portugal i Grčka nisu je regulirali, ali ni zabranili. U Njemačkoj legalno radi čak oko 350.000 prostitutki koje s makroima potpisuju ugovore kao s poslodavcima. Ako prekinu s prostitucijom, država im pomaže u prekvalifikaciji.

U susjednoj Sloveniji prostitucija je dekriminalizirana, a procjena otprije nekoliko godina bila je da u ondje radi oko 1500 prostitutki te da se godišnje obrće oko 10 milijuna eura. U Nizozemskoj prostitucija čini čak pet posto ukupne ekonomije, samo Amsterdam od poreza koje plaćaju prostitutke godišnje ubere milijardu dolara.

Zanimljivo, jedan od velikih "promotora" ideje legalizacije (ili barem dekriminalizacije) "najstarijeg zanata" jest HDZ-ovac Boris Kunst.

Drži da se državu uskraćuje za mogući prihod, a žene koje se bave prostitucijom ostavlja posve nezaštićenima. Godinama se zalagao za zakon koji bi tri do četiri tisuće hrvatskih prostitutki izveo iz sive zone i omogućio im status obrtnica. Prostitutke bi tako prema Kunstovoj zamisli plaćale porez i doprinose, a uza zdravstveno osiguranje i mirovinu imale bi svoj sindikat te čak i policijsku zaštitu u slučaju nasilja, piše Večernji list.

U vrijeme kad se Kunst aktivno zalagao za donošenje zakona došao do zanimljivih spoznaja da prostitucija svake godine "obrne" 30 milijuna eura, što nije zanemariva korist koju bi imala i držana blagajna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram