Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2012

Dubrovčani traže status regije s posebnim poreznim sustavom i PDV-om od 17 posto!

Dubrovačkoj regiji Vlada RH treba dodijeliti status regije s posebnim poreznim sustavom kao kompenzaciju za njezinu teritorijalnu i prometnu nepovezanost s Hrvatskom i EU...

U dubrovačkoj eksklavi PDV ne bi smio biti veći od 17 posto, koliko iznosi u susjednoj Crnoj Gori ili BiH. PDV bi mogao biti i niži, kao u Švicarskoj gdje iznosi 8 posto. Time država u Dubrovniku ništa ne bi izgubila, već bi se naprotiv potaknule investicije, smanjila nezaposlenost i pridonijelo oporavku gospodarstva cijele Hrvatske - poručili su na konferenciji za novinare čelnici udruge Dubrovnik regija, piše Slobodna Dalmacija.

Član udruge Ivica Ban najavio je kako će od Milanovićeva kabineta tražiti izuzeće Dubrovnika iz schengenskog režima:

"Primjenom Schengena, dubrovačko područje ostaje u svojevrsnom zatvoru, tek s trima izlazima na Bistrini, Ivanici i Debelom brijegu. Od pristupanja Hrvatske EU 1.srpnja 2013. pregledi na graničnim prijelazima stvarat će kilometarske gužve. Stanovnici dubrovačke regije više neće moći koristiti malogranične prijelaze poput onog u Čepikućama ili prema Hercegovačko-neretvanskoj županiji gdje mnogi imaju rođačke veze i imanja.  Dubrovniku s obzirom na konfiguraciju ne odgovaraju tvrde granice i zato ćemo zatražiti da se na jugu ne primjenjuje schengenski protokol", najavio je Ban.

Predsjednik udruge Igor Žuvela novinare je upoznao s odgovorima Vlade na njihova pitanja o mogućnosti da Dubrovnik postane posebna fiskalna regija. Potvrdio je kako odgovori demantiraju gradonačelnika Andra Vlahušića koji pripojenje Dubrovnika Dalmatinskoj regiji sa sjedištem u Splitu opravdava pozivajući se na tzv europsku statističku regiju od najmanje 800 tisuća stanovnika.

"Ta podjela ne predstavlja ni pravnu ni administrativnu podjelu države, već služi za određivanje razine pomoći kojom EU financira razvojnu politiku regija. Dubrovnik ima sve uvjete da postane posebna fiskalna regija", zaključio je Žuvela i priznao kako porezne olakšice za Dubrovačku regiju nisu predviđene zakonodavstvom RH, što otežava i njihovo eventualno uvrštenje u zakonske okvire EU.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram