Zatvori
Poslovni Puls
31/05/2012

Gledaj Milanoviću: Po globalnoj konkurentnosti Hrvatska je 57...od 59 vodećih svjetskih ekonomija!

Hrvatska je na listi konkurentnosti zauzela 57. mjesto od ukupno 59 vodećih svjetskih ekonomija, što predstavlja napredak za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju objavljeni Godišnjak svjetske konkurentnosti 2012., koji je izradio švicarski Institut za upravljanje razvojem (IMD)...

Treba naglasiti da je riječ o "elitnom" krugu zemalja u koji ne ulaze nerazvijene zemlje ili zemlje s nepouzdanom statistikom.

Dok je Hrvatska u 2011. godini izgubila jednu poziciju, jer je Ukrajina napredovala brže od nas, u 2012. godini smo napredovali jednu poziciju jer je pogoršanje ocjene konkurentnosti Grčke bilo veće od relativnog pogoršanja ocjene konkurentnosti Hrvatske, u usporedbi s najkonkurentnijom zemljom svijeta, navodi NVK.

Iz NVK-a podsjećaju da je od uvrštenja u rang ljestvicu IMD-a Hrvatska jedino u 2008. godini imala realno poboljšanje pozicije, ali nažalost u posljednje tri godine to je izgubljeno.

Razvidno je kako se ocjena naše konkurentnosti u razdoblju 2006.-2009. bitno poboljšala, a u razdoblju 2010.-2012. bilježimo oscilacije ocjene konkurentnosti, odnosno Hrvatska ne smanjuje zaostatak za najkonkurentnijim zemljama svijeta, navodi se u priopćenju.

Ove godine SAD bilježi manji gubitak pozicije na listi konkurentnosti, te se nalazi na drugom mjestu, a na vrhu je Hong Kong. Švicarska je poboljšala svoju poziciju i napredovala na 3. mjesto, a vidljiv je napredak Norveške (na 8. mjesto) i Nizozemske (na 11. mjesto. Pogoršana je pozicija Australije (s 9. na 15.), a nazadovanje u ocjeni konkurentnosti Kine (s 19. na 23.), Indije (s 32. na 35.) te Brazila (s 44. na 46. mjesto), stavlja sjenu na perspektive 'BRIC zemalja'.

Od novih članica Europske unije, Češka nastavlja 4-godišnji trend blagog pogoršanja i nalazi se ove godine na 33. mjestu. Poljska je na 34. mjestu i održava poziciju koja je izuzetno poboljšana u usporedbi s godinama prije krize.

Slovačka (47. mjesto) i Slovenija (51. mjesto) bilježe manji oporavak, koji samo vrlo malo ublažava izraziti pad iz 2010. godine. Mađarska (45. mjesto) i Bugarska (54. mjesto) malo su poboljšale poziciju, a Rumunjska je pala s 50. na 53. mjesto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram