Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2012

Sandra Švaljek: Hrvatsko gospodarstvo je nekonkurentno i teško će izaći iz krize!

Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek kazala je kako Hrvatska dosta teško izlazi iz krize i nema dovoljno konkurentno gospodarstvo da bi se izvozom mogla pokrenuti iz teške situacije i izaći iz recesije...

Očekivanja za Hrvatsku za ovu godinu nešto su povoljnija u nastavku godine, no većina analitičara ne očekuje pozitivne stope rasta u 2012. nego tek u 2013., kazala je danas Sandra Švaljek.

Ekonomska situacija u eurozoni se nešto poboljšala u odnosu na prethodno tromjesečje, ali su vrlo velike razlike među zemljama članicama, a niže stope rasta u EU očekuju se smo u perifernim zemljama - Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj te Sloveniji, što će se odraziti na broj turista koji će posjetiti Hrvatsku.

Švaljek je kazala kako je gospodarstvo grada Zagreba otpornije na opća kretanja nego gospodarstvo u cjelini, a BDP po stanovniku u Zagrebu iznosi 17.814 eura i 76 posto je veći nego u Hrvatskoj.

Iznijela i neke pokazatelje o poslovanju poduzetnika Grada Zagreba iz kojih je vidljivo da čak 60 posto ukupnog poreza na dobit plaćaju poduzetnici Grada Zagreba.

Mogućnost uvođenja poreza na nekretnine u Zagrebu bi osigurala nešto stabilnije prihode za financiranje troškova lokalne zajednice, kazala je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram