Zatvori
Poslovni Puls
21/06/2012

Microsoft predstavio novu verziju svog mobilnog OS-a: "Windows Phone 8"

Na velikom press događaju u San Franciscu, Microsoft je jučer predstavio novu verziju svog mobilnog operativnog sustava Windows Phone...

Windows Phone 8 naziv je nove verzije Microsoftovog mobilnog OS-a s kojim će softverski div iz Redmonda pokušati ozbiljnije zaprijetiti Appleovom iOS-u i Googleovom Androidu. Windows Phone pokazala se kao solidna mobilna platforma, no još uvijek nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti vodećim igračima na sceni.

Vjerojatno najveća novost WP8 jest podrška za višejezgrene uređaje, veće rezolucije ekrana i nove wireless tehnologije poput NFC-a. Microsoftovi programeri iz temelja su promijenili računalni kod za WP8 i on se sada oslanja na predstojeću Windows 8 platformu.

Microsoft je osvježio i početni zaslon koji će od sada prikazivati informacije u realnom vremenu što će korisnici sigurno oduševljeno prihvatiti jer će skratiti vrijeme za pronalaženje željenih informacija.

Od većih novosti tu je i Internet Explorer 10 s podrškom za HTML 5, kao i olakšano programiranje video igra s fokusom na Microsoftovu DirectX tehnologiju - što bi moglo donijeti neke spektakularne igre na WP8 uređaje.

Na kraju vrijedi spomenuti i da će WP8 doći u paketu s aplikacijom "Wallet" koja će Vam pomoći iz jednog mjesta upravljati svim financijskim izdacima (mobilna plaćanja, kreditne kartice...).

Prvi Windows Phone 8 optimizirani uređaji pojavit će se na tržištu kasnije ove godine. Loša je vijest da će korisnici postojećih Windows Phone uređaja (Nokia Lumia 900...) moći koristi samo dio novih značajki koje dolaze s Windows Phone 8. Za "puno iskustvo" morat ćete kupiti WP8 uređaj.

Da li je WP8 i prije nekoliko dana predstavljeni tablet Surface - Microsoftu konačno donio dobar start u sve žešćoj mobilnoj utrci? Za sada je još uvijek teško reći.

Ali izgleda obećavajuće...

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram