Zatvori
Jasmin Hadzic
14/08/2012

Nouriel Roubini: Želite dobiti pravi uvid u ekonomiju? Upitajte vozača taksija...

Američki analitičar i ekonomist imao je netipičan intervju za Businessweek u kojem se dotakao nekih tema o kojima ima vrlo rijetko priliku govoriti...

Nouriel Roubini postao je svojevrsna rock zvijezda u ekonomskim i financijskim krugovima nakon što je točno predvidio slom američkog hipotekarnog tržišta koji je doveo do velike financijske krize iz 2008. godine. Danas, Roubini većinu svog vremena provodi na putovanjima i konferencijama.

- Nouriel Roubini: Za šest mjeseci počinje raspad eurozone!

"Dvije trećine vremena provodim na putu. Radim neprestano. Često kada se vratim u hotelsku sobu moram odgovarati na stotine emailova i napisati hrpu izvješća. Ali uvijek pokušavam pronaći vrijeme za svoje prijatelje. Volim i posjećivati izložbe, galerije, kazališta i koncerte", kaže Roubini i dodaje da su mu prijateljstva jako važna.

Sigurno jedna od manje poznatih činjenica o Roubiniju jest da je rođen u Turskoj 1958. godine, a obitelj vuče iranske korijene gdje je i Roubini živio nek vrijeme. Kasnije je s roditeljima odselio u Italiju, odakle s vizom kreće u Ameriku čije državljanstvo danas drži.

"Volio bih posjetiti Iran jednog dana, ali s obzirom tko je na vlasti, ne vjerujem", napominje Roubini.

Kaže da na svojim putovanjima voli razgovarati s elitom, ali i s "običnim" građanima jer tako dobiva potpuniju i objektivniju sliku svijeta.

"Kad god stignem u neku stranu državu, prvo što napravim jest da pitam svog vozača taksija što misli o ekonomiji i političkoj sceni. Pokušavam dobiti pravu sliku. Mislim da onih 1 posto privilegiranih ne shvaća koliko se muke i boli događa oko njih."

Za kraj Roubini napominje kako će gospodarska kretanja u SAD-u, Kini i eurozoni odlučiti o sudbini globalne ekonomije, a on se nada da ćemo ipak izbjeći famoznu "savršenu oluju" koja bi stvorila velike ekonomske i društvene potrese.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram