Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2012

Hrvatima još gore nego Talijanima kada je u pitanju skupo gorivo na benzinskim postajama

Prije nekoliko dana svi su mediji (uključujući i ovaj) prenijeli vijest o velikom poskupljenju goriva u Italiji...

Ako ste prespavali posljednjih nekoliko dana, podsjetit ćemo Vas. Naime, talijanske novine su se zgražale nad činjenicom da su cijene goriva u nekim popularnim odmaralištima premašile iznos od dva eura za litru.

Na prvi pogled doista izgleda jako skupo...

Ali samo ako zaboravimo goleme razlike u kupovnoj moći između Hrvatske i Italije. Uostalom, niti mi nismo daleko od spomenutih 2 eura po litri benzina s obzirom da litru plaćamo nešto više od 11 kuna.

Po pitanju kupovne moći, stojimo puno slabije u odnosu na Talijane koji s prosječnim mjesečnim primanjima od 1.500 eura (neto plaća iz 2011. godine, službeni podaci) mogu puno lakše pokriti troškove skupog benzina nego mi s našom prosječnom plaćom od 750 eura.

Iako smo možda preuranjeno počeli "žaliti" Talijane, komentar jednog našeg čitatelja dovoljno govori o sumornoj  svakodnevici zemlje koja se kao i Hrvatska bori s teškom gospodarskom i finanijskom krizom.

"Ovaj mjesec sam pet dana putovao po Italiji i moji su dojmovi da Talijani jako teško podnose ovu cijenu goriva. Ono što ćete svakako tamo odmah primjetiti jest da u gradovima, i to sjevernim, većina automobila stoji parkirano s debelim slojem prašine i praznim gumama, a uredno imaju važeće parkirne karte za stanare. Također možete primjetiti kolone na prvoj pumpi u Sloveniji (Škofije) gdje Tršćani pune svoje rezervoare. Logično, jer na svakoj litri uštede gotovo pola eura. Italija je u strahovitoj krizi. Ogromna nezaposlenost mladih, ogromna infrastrukturalna zapuštenost, prljave ofucane ulice, prazni restorani, poluprazne police u manjim marketima. Potpuno prazne beskrajne plaže na kojima se suncobran plaća 30 eura, a prepune one besplatne. Pri povratku u Hrvatsku osjećaj je kao da ste se vratili negdje gdje je bolje. Možda je to privid", komentirao je jedan naš čitatelj.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram