Zatvori
Poslovni Puls
07/09/2012

PLAN ZA SPAS: Evo kako će Mario Draghi pokušati spasiti eurozonu!

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi najavio je željno iščekivan novi program kupnje državnih obveznica. Cilj je programa sniziti troškove zaduživanja Italije i Španjolske koji su proteklih mjeseci rasli, izazivajući strah od širenja dužničke krize...

Ti će programi propisivati stroge uvjete za zemlje koje zatraže pomoć. One koje već provode programe makrogospodarske prilagodbe (poput Portugala, Grčke i Irske) moći će računati na ECB-ovu kupovinu obveznica nakon što ponovo izađu na tržišta kapitala.

ECB će donositi odluke o kupovinama obveznica vodeći računa o tome da zemlje poštuju uvjete iz tih programa, a važnu ulogu u praćenju njihova poštivanja imat će i vlade ostalih zemalja eurozone, upozorio je čelnik ECB-a.

Smatra se da je time Draghi uvažio opetovane oštre prigovore Njemačke, gdje se strahuje da bi ECB-ova kupovina obveznica mogla odvratiti zadužene zemlje od programa štednje. Dodatnu prijetnju Nijemci vide i u eventualnom tiskanju novca radi financiranja duga.

Draghi, Talijan s iskustvom investicijskog bankara, izazvao je otpor njemačke središnje banke, čiji mu predstavnici predbacuju da se zahtjevom za stvaranjem bankovne unije umiješao u europsku politiku. Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je potporu predsjedniku Bundesbanke Jensu Weidmannu. On se protivi ECB-ovim planovima da kupuje dugove zemalja euro zone s visokim troškovima zaduživanja.

U ECB-u za ovu godinu sada prognoziraju negativne stope rasta, u rasponu od 0,2 do 0,6 posto, nakon čega očekuju vrlo postupan oporavak gospodarstva. Prognoze za iduću godinu sada su u širokom rasponu od minus 0,4 do plus 1,4 posto.

Proteklih mjeseci troškovi zaduživanja prezaduženih članica eurozone, poput Italije i Španjolske, rasli su, izazivajući strah od širenja krize na druge zemlje. Vijest o novom programu kupnje obveznica posrnulih članica eurozone pozitivno je stoga odjeknula na tržištima obveznica, oštro srušivši prinose na španjolske i talijanske obveznice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram