Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2012

Samo tijekom drugog kvartala Hrvatska se zadužila za 4,4 milijarde kuna!

Ukupni hrvatski bruto inozemni dug na kraju lipnja dosegnuo je 46,5 milijardi eura, što je za 780 milijuna eura više nego na kraju prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke...

Nakon blagog porasta inozemne zaduženosti u prvom tromjesečju ove godine, tijekom drugog kvartala inozemno je zaduživanje intenzivirano, uz prirast od oko 600 milijuna eura, podaci su iz najnovijeg Biltena HNB-a. Od toga je prirasta, kako se napominje, oko 100 milijuna eura posljedica slabljenja tečaja eura prema američkom dolaru.

Porastu vanjskog duga u drugom ovogodišnjem tromjesečju poglavito je pridonio rast inozemnih obveza središnje države. U istom su razdoblju i privatna poduzeća povećala inozemnu zaduženost, a u manjoj mjeri i nebankarske financijske institucije, dok su poslovne banke i javna poduzeća smanjile inozemne obveze, navode iz središnje banke.

Prirast duga središnje države u drugom tromjesečju, nakon neznatnog rasta u prva tri mjeseca, rezultat je izdavanja obveznice vrijedne 1,5 milijardi američkih dolara u travnju. Dug je dodatno povećan zbog preuzimanja inozemnih obveza brodogradilišta u iznosu od oko 300 milijuna eura u sklopu procesa restrukturiranja. Krajem lipnja ukupni inozemni dug države iznosio je 8,2 milijarde eura, što je udio od 17,6 posto u ukupnom inozemnom dugu Hrvatske, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram