Zatvori
Poslovni Puls
25/09/2012

Horor projekcije Hypo banke: Visoka nezaposlenost pratit će nas i 2014. godine

Prema projekcijama Hypo banke, nastavak recesije i razduživanja nastavit će se i u 2013. i 2014., a oporavak predviđaju tek 2015. godine - u tom smislu "kaskat" ćemo za regijom zbog produljene fiskalne konsolidacije i gospodarstva koje nije okrenuto izvozu...

Za 2013. predviđa se pad BDP od 1,5 posto, a za 2014. tek blagi rast od 0,3 posto.

Rast nezaposlenosti, pad realnog dohotka te razduživanje stanovništva slabit će i osobnu potrošnju. U prilog nam ne ide ni slabija inozemna potražnja, posebno jednog od glavnih trgovinskih partnera - Italije koja također bilježi pad gospodarskih aktivnosti.

Stojić ocjenjuje da je u sljedeće dvije godine moguće tek minimalan rast investicija - u rasponu od dva do pet posto.

Zbog slabije inozemne potražnje, inicijalnih problema u konkurentnosti po ulasku u EU i administrativnog poskupljenja izvoza u članice CEFTE u 2013. nastavit će se pad izvoza uz zadržavanje robnog deficita od oko 15 posto. "U sljedećih nekoliko godina nužna je političko-ekonomska katarza u Hrvatskoj, kako bi se provele strukturne reforme i smanjio jedinični trošak rada", kazao je Stojić na današnjem predstavljanju publikacije "Macroeconomic outlook 2013.-2014.".

Ocjenjuje da je napravljen zaokret u ekonomskoj politici, ali da tempo provođenja mjera mora biti znatno brži. Od fiskalnih rezova, ističe, trebalo bi biti važnije provođenje strukturnih reformi i unutarnja devalvacija koja bi omogućila povećanje konkurentnosti.

Što se inflacije tiče, Stojić očekuje da će vrhunac dosegnuti u prvom kvartalu 2013., kada predviđa stopu od 5,5 posto, ali nakon toga će početi padati i sredinom sljedeće godine bi se trebala spustiti na oko 2 posto.

Prema prognozama Hypo banke, stopa nezaposlenosti u ovoj godini iznosit će 16 posto, dogodine 17 posto, a 2014. 17,8 posto.

Zaduživanje javnog sektora za pokriće rastućeg fiskalnog deficita, uključujući pravodobno pred-financiranje bit će glavni "motor" rasta inozemnog duga. Za to vrijeme, privatni sektor se razdužuje uslijed pogoršanih izgleda za rast, ali i postroženih uvjeta u slučaju veleprodajnog financiranja te općenito pojačane regulacije i posljedičnog razduživanja u europskom bankarskom sektoru. Što se tiče daljnjeg zaduživanja u inozemstvu, Stojić očekuje da će i dalje prednjačiti javni sektor.

Analitičari Hypo banke ne isključuju mogućnost aranžmana s MMF-om, ukoliko globalne tenzije budu povećavale pritisak na Vladu da vrate povjerenje ubrzanjem bolnih reformi.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram