Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2012

REKORDERI: Hrvatske banke "ne vole" tvrtke ali "obožavaju" građane

Posljednjih mjeseci svjedoci smo poplave „kreditnih linija“ banaka namjenjenih stanovništvu. Tako svaka banka pronalazi svoju nišu npr. niža naknada obrade kredita, niža nominalna kamatna stopa, krediti u kunama, krediti sa fiksnom kamatnom stopom, krediti sa varijabilnom kamatnom stopom vezanom za Euribor, itd itd...

"Zašto je to tako pokušali  smo doznati kao i inače, uspoređujući Hrvatsko bankarsko tržište sa tržištima u regiji", stoji na početku analize koju je objavio portal Moj-Bankar.

"Odnos kredita odobrenih stanovništvu u Hrvatskoj, već danas debelo premašuje prosjek regije, pa nas je tim više zaintirigiralo čemu onda daljnje guranje istih. Tako je primjerice u Hrvatskoj udio kredita stanovništvu u BDP-u 46%, dok je sljedeća najbliža Poljska  sa 36%, slijede je Slovenija sa 34%, dok Srbija ima udio kredita stanovništvu u BDP-u na relativno niskih 19%.

S druge strane banke, pogotovo naše domaće koje su većinom privatizirane i moraju poslovati u klasičnim bankarskim okvirima, pritom misleći kako nemaju značajni pristup špekulacijama kao one u Londonu ili New Yorku, ipak guraju i dalje kredite stanovništvu. Isti ti krediti stanovništvu imaju najnižu stopu NPL-a ili stopu loših kredita, pogotovo ako se ista stopa usporedi sa poduzećima. Više kredita stanovništvu znači veću disperziju rizika za banke, a tu je i jedna činjenica koja nas je iznenadila. Kada se gleda odnos kredita tj. duga stanovnika i ukupni iznos depozita naših građana isti je na razini 80%. To znači da na 80 kuna plasiranih kredita građanima, banka u svojoj bilanci ima 100 kuna depozita građana. Po tom omjeru, jedino nas „šišaju“ klasično konzervativni Česi kod kojih je taj odnos 64%.

Iako je naša analiza napravljena sa visokog tzv strateškog pogleda, i iako ima sve više i više socijalnih slučajeva gdje naši sugrađani upadaju u nezavidne probleme, sa pozicije banaka jasno je da će i dalje preferirati odobravati kredite građanima od kojih oni koji štede, zapravo štede jako puno", stoji u priopćenju portala Moj-Bankar.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram