Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2012

Interbrand: Coca-Cola i dalje najvrijednija robna marka na svijetu

Najvrijednija robna marka na svijetu i dalje je Coca-Cola, ali joj se ove godine velikim skokom približila američka kompanija Apple, zahvaljujući velikoj popularnosti pametnih telefona i tableta koje proizvodi...

Od europskih brandova nijedan se nije probio među prvih 10, proizilazi iz godišnjeg istraživanje konzultacijske agencije Interbrand. Coca-Cola prvo mjesto na ljestvici drži još od 2000. godine, od premijernog Interbrandovog popisa. Vrijednost Coca-Cole kao brenda procjenjuje se na 77,8 milijardi dolara.

Vrijednost Applea je u posljednjih godinu dana povećana 129 posto, najveći rast od svih robnih marki, i iznosi 76,568 milijardi dolara. Prošle godine Apple je zauzimao osmo mjesto.

Prvih osam mjesta zauzimaju kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država. Iza Coca-Cole i Applea slijede IBM, Google i Microsoft, General Electric (GE), McDonalds i Intel.

Najbolje pozicionirana neamerička marka je južnokorejski Samsung na devetom mjestu, dok je na 10. mjestu Toyota.

Od europskih brendova, na najvišem mjestu je Mercedes Benz, na 11. poziciji, a iza njega je još jedna marka automobila, BMW.

Među najvrijednijim europskim markama prethodnih godina nalazila se i Nokia, ali je prošle godine pretrpjela oštar pad i ove godine njezina se vrijednost smanjila za 16 posto i našla se na 19. mjestu. Prvi put se na listi našla i jedna društvena mreža, Facebook, koji je zauzeo 69. mjesto s vrijednošću od 5,4 milijarde dolara.

Na ljestvici dominiraju marke iz SAD-a, kojih je ukupno 56. Iz Europe je 34, i to iz Njemačke, Francuske, Britanije, Švicarske, Italije, Nizozemske, Švedske, Španjjolske i Finske. Preostala mjesta zauzimaju brendovi iz Japana, Koreje, Kanade i Meksika.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram