Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2012

Grčka će u roku od šest mjeseci istupiti iz eurozone?

Švedski ministar financija tvrdi da se eurozona ozbiljno priprema za istupanje Grčke iz europske monetarne zajednice...

"Oni će najvjerojatnije izaći iz eurozone. Ne bismo trebali isključiti da će se to dogoditi u narednih šest mjeseci", izjavio je Anders Borg za Bloomberg u telefonskom razgovoru iz Tokija, gdje se održava godišnji summit MMF-a.

"Ne vjerujem da bi izlazak Grčke iz zone eura imao neki pretjerani utjecaj na financijski sustav. Sve zainteresirane strane već sada jako dobro znaju s koje strane vjetar puše", kaže Borg.

Šveđanin je uvjeren kako Grčka, ukoliko ostane u eurozoni, ne može spasiti svoje posrnulo gospodarstvo. Prema Borgu, jedini način da Grčka potakne oporavak je stimulacija kompetitivnosti kroz devalvaciju valute. Što nije moguće dok god se Grčka ne vrati drahmi.

Borg je već otprije poznat kao pesimist što se tiče rješavanja "grčkog problema". U srpnju je tako tvrdio da je najvjerojatniji scenarij za Grčku neka vrsta bankrota, odnosno "defaulta". Prošli mjesec je najavio da su europske banke spremne za izlazak Grčke iz eurozone.

Američki Citigroup, multinacionalna korporacija za pružanje financijskih usluga, donedavno je mogućnost da Grčka napusti eurozonu u narednih 12 do 18 mjeseci procjenjivala na 90 posto. U međuvremenu su tu prognozu ublažili, pa sada smatraju da ima 60 posto šanse za izlazak Grčke iz eurozone, prenosi Index.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram