Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2012

Može li Croatia Airlines iz obrane prijeći u napad i postati vodeći regionalni avioprijevoznik?

Ugovor koji je Croatia Airlines potpisala 2008. godine s Airbusom o kupnji još četiri putnička zrakoplova te tvrtke uteg je o vratu kako našeg zrakoplovnog prijevoznika, tako i države. Jer, objektivna je mogućnost da baš država garantira za kredit kojim bi se ti avioni otplatili...

Iz Croatia Airlinesa su Novom listu u službenom odgovoru kazali kako je ugovor potpisan "isključivo s ciljem unapređenja poslovanja tvrtke". Ističu da je CA trenutno u procesu restrukturiranja, čiji bi plan uskoro trebao biti prezentiran najprije Nadzornom odboru, a malo potom i Vladi. Kako pojašanjavaju, konačna odluka za ili protiv kupnje novih aviona biti će donesena nakon same odluke o sudbini restrukturiranja.

Jasno je kako u slučaju odustanka od posla Croatia Airlines mora platiti penale EADS-u, proizvođaču Airbusa. O kolikim se novcima radi, jasno je da nijedna strana ne želi službeno, obzirom da se radi o poslovnima tajnama.

No, mediji su donosili informacije kako je u pitanju četrdesetak milijuna kuna, što bi u zrakoplovnoj industriji bila realna cijena za gubitak proizvodnje četiri srednja putnička aviona. Čini se kako je i civilno hrvatsko zrakoplovstvo trenutno na velikoj prekretnici.

Nakon odustajanja slovenskog Adria Airwaysa od iole ozbiljnijih letnih trasa, na CA je da u raspravi s Vladom dokuči kako dalje. Da li se svesti na klasične poslove razvažanja putnika po Hrvatskoj za Star Alliance partnere (za što bi mnogi kazali da je samo paravan za Lufthansinu nadmoć) ili će zbilja postati regionalni prijevoznik?

Mnogi će analitičari ustvrditi kako Lufthansa jednostavno "jede" male zrakoplovne tvrtke u ovom djelu Europe, pa je tako i CA nakon ulaska u Star Alliance, udruženje više zračnih prijevoznika, predvođeno Lufthansom, morala odustati od nekih svojih linija.

Ono što domaćem prijevozniku svakako ne ide na ruku je fiskalna situacija u državi, ali i činjenica da im zapravo novi avioni u trenutnom rasporedu snaga jednostavno ne trebaju.

Manjak zrakoplova vidljiv je samo sezonski, tijekom ljeta, što se najčešće kompenzira iznajmljivanjem aviona drugih tvrtki. S druge strane, trenutno u regiji nema jačeg igrača, i CA ima priliku postati lider na području bivše Jugoslavije, ali i ostatka Balkana, piše Novi list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram