Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2012

Raiffeisen: Vladina fiskalna konsolidacija osiromašuje privatni sektor

Raiffeisen analitičari pripremili su četvrto ovogodišnje izdanje RBAnaliza u kojem je središnja tema produktivnost...

Negativni utjecaji s vanjskih tržišta združeni s unutarnjim strukturnim slabostima rezultirali su padom gospodarskih aktivnosti u prvom polugodištu 2012 godine. Nakon pada od 1,3 posto u prvom, hrvatski BDP smanjio se za 2,2 posto u drugom tromjesečju. Povoljni rezultati turističke sezone ublažit će pad u trećem, a smanjenje napetosti na vanjskim financijskim tržištima u posljednjem tromjesečju. Za cijelu godinu prognoziramo pad BDP-a od 1,8 posto. Vanjska tržišta obilježio je pad izvozne potražnje prouzročen novim valom recesije na tržištu eurozone i povišeni trošak financiranja kao posljedica snažnije averzije investitora prema riziku zbog dužničke krize na periferiji eurozone. Unutarnje slabosti nalazimo u padajućim stopama aktivnosti i zaposlenosti radno sposobnog stanovništva te u neučinkovitom javnom sektoru, zbog čega se javna potrošnja financira visokim fiskalnim i parafiskalnim opterećenjem privatnog sektora. Stoga je za oporavak gospodarstva nužna reforma javnog sektora usmjerena na smanjivanje troškova poslovanja poduzeća, stoji u najnovijem broju RBAnaliza.

Proces fiskalne konsolidacije započet je prihvaćanjem proračuna za 2012 godinu. Ostvarenje proračuna za prvih osam mjeseci upućuje na provedbu fiskalne konsolidacije na prihodnoj strani kroz dodatno oporezivanje (povećanje stope PDV-a i uvođenje poreza na dividendu), a ne na rashodnoj kroz smanjivanje prava proračunskih korisnika. Dosadašnja provedba fiskalne konsolidacije rezultira osiromašenjem privatnog sektora, što se može uočiti na temelju produbljivanja pada privatne potrošnje i investicija u drugom tromjesečju, dok se državna potrošnja stabilizira. Usmjeravanje kapitala iz gospodarstva u javni sektor provodi se i povećanjem administrativno postavljenih cijena usluga javnih poduzeća (struja, plin i grijanje). Povratno bi javna poduzeća trebala pojačanim investiranjem potaknuti rast privatnog sektora. Međutim ostvareno povećanje cijena usluga javnog sektora i poreza nije u prva tri tromjesečja 2012. godine praćeno istodobnim rastom investicija javnih poduzeća. Iako smjer provedbe fiskalne konsolidacije ne omogućuje oporavak gospodarstva, smanjivanje deficita proračuna pozitivno je ocijenila rejtinška agencija Fitch, koja je početkom rujna objavila da zadržava kreditni rejting Hrvatske na BBB– (LT FCY) i mijenja izglede iz negativnih u stabilne.

"U nastavku godine očekujemo slabljenje negativnih tendencija na vanjskim tržištima. Smanjivanje cijena vanjskog financiranja hrvatskih dužnika počelo je u trećem tromjesečju i trebalo bi se nastaviti prema sredini sljedeće godine, kada očekujemo pristupanje Hrvatske u Europsku Uniju. Oporavak izvozne potražnje slijedit će povratak rasta u eurozoni, prognoziran za iduću godinu. Domaća potražnja nastavit će stagnirati pod utjecajem rasta cijena infrastrukturnih usluga i uvođenja novih poreza", poručuju RBA analitičari.

"U sljedećoj godini najavljeno je uvođenje poreza na imovinu i nastavak smanjenja doprinosa za zdravstvo, čime se teret financiranja javnog sektora djelomično prenosi sa sektora poduzeća na sektor stanovništva. Sezonsko smanjenje broja zaposlenih u zimskom razdoblju pojačat će najavljena racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru. U listopadu su na snagu stupili novi propisi o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kojima se uvodi odgovornije financijsko poslovanje i skraćuju rokovi plaćanja između poduzeća na 60 dana, a između države i poduzeća na 30 dana. Primjena propisa o predstečajnoj nagodbi trebala bi ubrzati nestanak insolventnih poduzeća s tržišta. Prateći negativni učinci smanjenja proizvodnje i zaposlenosti u kratkom roku snizit će razinu gospodarske aktivnosti, ali bi na srednji i duži rok trebali poboljšati investicijsku klimu i omogućiti održivi oporavak gospodarstva", stoji u zaključku analize analitičara Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram