Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2012

Domoljubi navalite: Iduće godine Vlada počinje s izdavanjem "narodnih obveznica"

Ministar financija Slavko Linić najavio je da će Vlada iduće godine ići s emisijom "narodnih obveznica"...

"Želja nam je da imamo dovoljno vremena u 2013. da osim izdanja na svjetskim tržištima i zaduženja kod kuće krenemo sa obveznicima prema građanima i pokušamo utvrditi koja je to cijena koju ćemo platiti prema svjetskim i domaćim te da toliko ponudimo i građanima kao neku vrstu štednje", rekao je danas Linić.

Bit će zanimljivo vidjeti može li Linić ponoviti uspjeh talijanskog premijera Maria Montija. Naime, proteklih dana građani Italije su putem tzv. "domoljubnih obveznica" državnu blagajnu napunili s dodatnih 18 milijardi eura. Građani Italije su kupnjom državnih papira svojoj državi pomogli s ukupno 27 milijardi eura. Italija je za ovu godinu zahvaljujući domoljublju svojih građana tako gotovo u potpunosti pokrila svoje potrebe za kapitalom.

Na pitanje jesu li investicije u ovoj godini podbacile Linić je rekao kako program Vlade i nije bio takav da nešto bitno očekuju u 2012. kroz povećanje privatnog kapitala. Osobno je Linić nezadovoljan Inom kojoj je većinski kapital u privatnim rukama, a koja je, kako je rekao ministar, mogla napraviti više - pogotovo kada su rafinerije u pitanju.

Za 2013. Vlada je pripremila sve potrebne zakonske odredbe za rješavanje insolventnosti i nelikvidnosti te jačanje kapitala tvrtki kako bi mogle doći do novih kredita.

"Od iduće godine osim javnih očekujemo i više od privatnih investicija", rekao je Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram