Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2012

El Dorado za građevinare: Dubrovnik ulazi u projekte teške 1,5 milijardi eura

Ukupna vrijednost investicija u Gradu, javnih, državnih i onih za koje se traže privatni partneri, procjenjuje se na 1,5 milijardi eura Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pozvao je prigodom otvaranja Međunarodnog investicijskog foruma Dubrovnik 2012. građevinske radnike i sve one koji imaju građevinske strojeve, a koji nisu u pogonu, da se jave Gradu Dubrovniku jer mogu dobiti posao na brojnim javnim projektima u kojima je Grad Dubrovnik suinvestitor...

Kreditni potencijal grada Dubrovnika sada je 500 milijuna kuna ili 70 milijuna eura, istaknuo je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a tu su i veliki državni projekti koji se planiraju na dubrovačkom području, kao što su HE Ombla, cesta Čilipi − Ploče, lučki terminal Gruž, golf-park Srđ, Bosanka, marina Gruž, hotel "Belvedere" i "Radeljević business center".

Ukupnu vrijednost investicija u Dubrovniku, javnih, državnih i onih za koje se traže privatni partneri, gradonačelnik procjenjuje na 1,5 milijardi eura. Brojne dubrovačke građevinske tvrtke u zadnje su tri godine u velikim financijskim problemima, zbog čega im je gradska uprava u posljednje vrijeme izišla ususret smanjivanjem raznih gradskih pristojbi kako bi pokrenula investicije, a i Grad Dubrovnik i njegova komunalna poduzeća pokrenuli su niz građevinskih projekata na komunalnim poslovima. Unatoč tomu, dubrovačke građevinske tvrtke ne pobjeđuju na javnim natječajima za te projekte, a većina ih ne može ni sudjelovati na njima zbog velikih poreznih dugovanja prema državi. Na građevinskim projektima u Dubrovniku stoga uglavnom rade građevinske tvrtke iz Splitsko-dalmatinske županije i sa sjevera Hrvatske.

"Otvaraju se brojni natječaji za javne projekte u kojima je Grad Dubrovnik suinvestitor i svi se mogu javiti na natječaj. Ako u Dubrovniku ima građevinskih radnika koji nemaju posla, a ne pobijede na javnim natječajima, pozvao sam ih da ih možemo preporučiti građevinskim tvrtkama da one ne bi dovodile ljude sa strane. U Dubrovniku i sada radi gotovo 90 posto običnih građevinskih radnika koji su izvan naše županije, a samo 10 do 15 posto su kooperanti i domaći ljudi. Šteta je da sve poslove rade tvrtke koje dolaze sa strane, a da to ne mogu naši ljudi, oni koji nisu pobijedili na javnim natječajima. Za sve takve ima dovoljno posla", objašnjava Vlahušić, podvlačeći da je u Dubrovniku sada dvadesetak ili više raspisanih natječaja koji su u tijeku ili završavaju, i na kojima uglavnom pobjeđuju tvrtke izvan Dubrovačko-neretvanske županije, prenosi Slobodna Dalmacija.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram