Zatvori
Jasmin Hadzic
23/11/2012

Foursquare jasno pokazao zašto je priča o lokaciji još uvijek u pubertetu

Prije dvije godine - lokacijske društvene mreže smatrane su sljedećom "velikom stvari" u svijetu visoke tehnologije. Danas, malo se tko sjeća glavnih aktera...

Ako je nešto posljednjih dana zaokupilo pažnju velikog broja tehnoloških medija i blogova - onda je to sigurno bilo "curenje" podataka o projekcijama ovogodišnjih prihoda najpoznatijeg lokacijskog servisa na svijetu, američkog Foursquarea.

Prema pisanju Wall Street Journala, Foursquare će ove godine uprihoditi tek 2 milijuna dolara! Ako su ovih podaci točni, Foursquare je u daleko lošijoj poziciji nego Facebook koji je u svojoj četvrtoj godini postojanja zarađivao 153 milijuna dolara, a Twitter 43 milijuna dolara - godišnje.

- Foursquare u panici: Jesu li geolokacijske društvene mreže ZAVRŠENA priča?

Foursquare ima oko 25 milijuna registriranih članova, dok broj redovnih mjesečnih korisnika ne prelazi 8 milijuna.

Poprilično razočaravajući podaci za servis koji je prije samo dvije godine proglašavan "sljedećom velikom stvari" u svijetu potrošačke tehnologije.

Foursquare je već izgubio jednog suosnivača, njegovog najvećeg konkurenta je preuzeo Facebook za pravu "siću", a tvrtka ovih dana pokušava nagovoriti svoje postojeće ulagače na ubrizgavanje nove investicijske injekcije (navodno oko 50 milijuna dolara) koja bi problematičnom startupu omogućila još nekoliko spasonosnih mjeseci za vrijeme kojih bi ova 2 milijuna dolara bila pretvorena u više desetaka milijuna dolara.

Slučaj "Foursquare" jasno pokazuje da je priča o lokacijskoj ekonomiji još uvijek u ranoj fazi razvoja, možemo reći - u pubertetu.

Na vrijeme su to prepoznali i dečki iz hrvatskog startupa Spotie, koji je od lokacijskog servisa za događaje "pivotirao" u aplikaciju za organizatore evenata.

Spas u zadnji čas...

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram