Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2012

Grčka nije lijena, već je žestoko korumpirana: Papandreou "zamračio" 500 milijuna eura!?

Račun na kojem je otprilike 550 milijuna eura u jednoj švicarskoj banci glasi na ime Margaret Papandreou, 89-godišnje majke bivšeg grčkog premijera koji je vodio zemlju od 2009. do 2011. godine, objavili su grčki mediji...

Potvrdu te informacije dobio je i Financial Times, ali George Papandreou i njegova majka izjavili su da to nije točno. Vijest je produbila skandal oko “Lagardine liste”, popisa 2059 grčkih državljana koji su sklonili milijune na švicarske račune. Taj je popis grčkoj vladi 2010. poslala Christine Lagarde, tadašnja francuska ministrica financija, a danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčki istražitelji prošlog su tjedna dovršili istragu o tome jesu li bivše vlade propustile djelovati nakon što su dobile Lagardinu listu.

Grci su ogorčeni jer smatraju da su upravo njihove elite izbjegavanjem plaćanja poreza i skrivanjem novca u inozemstvu pridonijele teškoj situaciji u kojoj se zemlja sada nalazi. Sada su još više ogorčeni zbog sumnji da je u tome sudjelovao i socijalistički premijer koji je proveo prvi tzv. “bailout”, paket pomoći EU, za koji je morao provesti rezove i štednju u proračunu.

George Papandreou odstupio je prošle godine s mjesta premijera, ali i dalje je zastupnik u parlamentu. Njegov pokojni otac također je bio grčki premijer i utemeljitelj socijalističke stranke PASOK. Majka Margaret nekad je bila politički aktivna kao predsjednica ljevičarske feminističke grupe. Prekjučer je u priopćenju odbacila tvrdnje o 550 milijuna eura u Švicarskoj, piše Večernji.

Pokaže li se informacija točnom, Papandreou će se naći u istom društvu korumpiranih bivših premijera kao i Ivo Sanader koji je, kako je otkrila istraga, novac skrivao na austrijskom računu koji je glasio na ime njegova punca.

Grčka proživljava najtežu krizu u novijoj povijesti i uskoro će ući u petu godinu recesije. Od 2008. godine grčko gospodarstvo palo je za jednu trećinu, a nezaposleno je više od 25 posto ljudi, najviše mladih.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram