Zatvori
Poslovni Puls
07/12/2012

Broj nezaposlenih stagnira - preokret ili samo zatišje pred oluju?

Početak prosinca donio je neočekivano usporavanje rasta broja nezaposlenih...

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na kraju studenog bil je registrirano tek nešto više od 347.000 nezaposlenih. Na kraju prvog radnog tjedna u prosincu - dnevno osvježavana statistika pokazuje brojku od 347.436 nezaposlenih.

S obzirom da je tijekom studenog bilježen prosječan dnevni rast od čak 430 nezaposlenih, podaci s početka prosinca zbunjuju.

- Hrvatska pred kolapsom: Broj nezaposlenih penje se na 400.000

Svi ekonomski indikatori upućuju na dodatno pogoršanje gospodarske klime, pa je stoga čudno vidjeti ovako dramatično usporavanje rasta broja nezaposlenih.

Da li je riječ o efektu privremenog blagdanskog zapošljavanja iz HZZ-a nisu htjeli komentirati. Malo vjerojatno s obzirom da su analitičari Raiffeisenbanka prije nekoliko dana objavili kako se oporavak maloprodaje ne očekuje tijekom blagdanske shopping groznice.

"Trenutačni broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Ti su podaci informativnog karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca. Službena statistička obrada podataka radi se jedanput mjesečno, po završetku mjeseca, na temelju utvrđene metodologije i Programa statističkih aktivnosti Republike Hrvatske", odgovorili su iz HZZ-a na naš upit.

Kako god bilo, tjedni koji su pred nama pokazat će da li je riječ o nekom ozbiljnijem preokretu ili tek o zatišju pred oluju s obzirom da analitičari očekuju daljnji rast nezaposlenosti koji će svoj vrhunac doseći negdje na proljeće iduće godine kada se očekuje brojka od 400.000 nezaposlenih osoba u Hrvatskoj.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram