Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2012

HNB: Iduće godine rast BDP-a od 0,3 posto, nezaposlenost na 20 posto...

Gospodarski rast u idućoj godini mogao bi iznositi 0,3 posto, no postoji opasnost i da rasta ne bude, odnosno da se ostvari tek stagnacija. Takva se prognoza neslužbeno doznaje iz Hrvatske narodne banke...

U HNB-u očekuju da će dogodine izvoz biti veći od uvoza, te da će tečaj kune ostati stabilan. Plaće će nominalno stagnirati, a realni dohodak padati, dok bi inflacija trebala biti manja od ovogodišnje, te će iznositi 3,2 posto.

Osobna potrošnja građana trebala bi porasti za 0,3 posto. Unatoč pozitivnim predviđanjima, najavljeno je daljnje povećanje broja nezaposlenih. Sljedeće godine, kažu u HNB-u, stopa nezaposlenosti mogla bi biti čak 20 posto.

Te neslužbene prognoze iz HNB-a dolaze dan nakon što je guverner Boris Vujčić u intervjuu za Reuters kritizirao Vladu rekavši da Banski dvori nisu nametnuli dovoljno rezova u proračunskoj potrošnji za 2013. godinu, te da su u prvoj godini mandata strukturne reforme bile previše spore, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram