Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2012

U Hrvatskoj najskuplja struja u regiji!

Prema istraživanju agencije Anadolija, najjeftiniju struju u jugoistočnoj Europi plaćaju građani Srbije gdje kilovat sat plaćaju 0,051 eura, što je skoro upola jeftinije nego u većini zemalja u regiji...

Prema ovim podacima struja u Srbiji je najjeftinija i u Europi. Međutim, ne smije se zaboraviti i da je prosječna mjesečna plaća u Srbiji skoro najniža u regiji i iznosi 380 eura. Struja je u Srbiji posljednji put poskupjela 1. travnja 2011. godine za oko 15 posto, a prije toga je  i u ožujku 2010. godine za oko 10 posto, prenose tamošnji mediji.

Međutim, postoji mogućnost da će struja u Srbiji od Nove godine poskupjeti za 20 ili 25 posto.

Hrvatska struju uglavnom kupuje iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Slovenije. Isto tako, prosječna neto primanja u Hrvatskoj su među najvišim u regiji i iznose 730 eura.

Poslije Srbije, najjeftiniju struju u regiji koriste građani Makedonije gdje kilovat sat košta 0,069 eura. Od ostalih zemalja jugoistočne Europe, slijede Crna Gora sa 0,077, BiH 0,082 i Albanija 0,091 euro po kilovat satu.

Međutim, iako građani BiH koriste relativno jeftinu struju, treba imati na umu da je životni standard u većinie uropskih zemalja znatno viši nego u BiH što dovodi u pitanje uvriježene izjave o vrlo jeftinoj struji. Primjerice, i pored činjenice da građani BiH imaju prosječna mjesečna primanja koja iznose oko 401 eura, što je približno primanjima građana Srbije, struja u BiH je skuplja nego u Srbiji.

Također, ne treba zaboraviti činjenicu da BiH izvozi oko 25 posto od ukupno proizvedenih količina električne energije. Štaviše, iako je Crna Gora uvozno ovisna zemlja i iako prosječna mjesečna primanja u ovoj državi iznose 479 eura, struja Crnoj Gori je jeftinija nego u BiH.

Od zemalja regije, najskuplju struju plaćaju građani Hrvatske. Prema posljednjim podacima Eurostata, cijena struje u Hrvatskoj je 0,11 eura po kilovatu. Međutim, ne iznenađuje visoka cijena struje s obzirom na to da Hrvatska uvozi gotovo 60 posto svoje električne energije i značajno ovisi od kretanja cijena na regionalnom tržištu.

Ipak, cijena struje u svim državama regije još je uvijek znatno ispod prosjeka zemalja članica EU-a, koji trenutno iznosi 0,1275 eura po kilovatu. Prema podacima Eurostata, Irska, Malta i Velika Britanija su među zemljama s najskupljom električnom energijom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram