Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2012

Broj prodanih automobila u Europi pao na razinu iz 1993. godine

Već ranije se moglo čuti kako je ova godina najlošija u posljednjih 19 godina po prodaji novih vozila u Europi, a sada je to potvrđeno...

Rigorozne mjere štednje, akutni nedostatak novca čak i u bogatijim zapadnim zemljama Europe, dovelo je do negativnog zaključenja godine. Brojke za prvih 11 mjeseci godine govore da je prodaja pala za 7,2 posto u odnosu na prethodnu lošu godinu, na oko 11,7 milijuna vozila, što je najniža vrijednost još od 1993. godine.

Studeni je bio loš mjesec, također s padom prodaje za 10 posto na 965.918 vozila iako su pojedini proizvođači zabilježili povećanje prodaje i profita u ovom mjesecu. Zapravo, radi se o samo jednom – Hyundaiju, koji je zabilježio porast prodaje za nevjerojatnih 7 posto, dok je čak i odlična Kia zabilježila pad od 3,6 posto.

Zabrinjavajuće brojke donosi Renaut i njezin low-budget brand Dacia, s kombiniranim padom prodaje od čak 27,4 posto, dok ih prate PSA Peugeot-Citroen sa 16 posto. GM-ov najistaknutiji brend u Europi, Opel, s Vauxhallom i Chevroletom su zabilježili zajedno pad od 13 posto, Fiat 2,8 posto, te Ford 10,2 posto. Brojke dolaze od ACEA, Asocijacije europskih proizvođača automobila, 27 članica EU-a, Švicarsku, Norvešku i Island.

Prema riječima Ericha Hausera, londonskog analitičara Credit Suisse, ovdje nije riječ o tome koliko je loša 2012., već kakve su realne nade da će se 2013. poboljšati. Vidi se malo razloga za povećanje prodaje u EU sljedeće godine, što znači da će se jaz između europski orijentiranih i izvozno orijentiranih proizvođača samo povećavati, prenosi Slobodna Dalmacija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram